Μουζάλας:Aρχές του 2017 θα αρχίσει η μεταφορά 2.000 προσφύγων στην Κρήτη

mouzalasΣτις αρχές του 2017 θα αρχίσει η μεταφορά προσφύγων στην Κρήτη, όπως συμφωνήθηκε σε σχετική συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Στην Κρήτη θα μεταφερθούν μέχρι 2.000 πρόσφυγες, αριθμός που, όπως δεσμεύτηκε ο Γιάννης Μουζάλας, δεν θα αυξηθεί. Οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε κενά διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων. Η κατανομή των προσφύγων θα γίνει αναλογικά σε όλους τους νομούς του νησιού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, καθώς και οι δήμαρχοι Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, και Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε ότι τουλάχιστον σε ποσοστό 80%-85% οι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη, θα είναι οικογένειες, οπότε με βάση τις εκτιμήσεις θα αναζητηθεί κατάλυμα για περίπου 550 οικογένειες.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά στα τέλη Νοεμβρίου στην Κρήτη, οπότε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την εγκατάσταση των προσφύγων στο νησί, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα καταθέσουν μια πρώτη εικόνα των διαθέσιμων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο πρόγραμμα εγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη με τις καλύτερες συνθήκες για τον τοπικό πληθυσμό και για τους πρόσφυγες», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, επισήμανε ότι «η μεταφορά προσφύγων ελπίζω να γίνει με καθόλου ή μικρές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου». Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης εκτίμησε ότι «δεν δημιουργείται πρόβλημα στο νησί αν ο αριθμός των προσφύγων είναι μέχρι 2.000».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα