Μοσκοβισί:Eφικτή η συμφωνία μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου

65456465-1Καθ’ όλα εφικτή χαρακτήρισε την τεχνική συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών (Staff Level Agreement) o Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών τις επόμενες λίγες μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό παράθυρο για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από τις 3,5% μετά το 2018.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια, λέγοντας ότι «υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν». Τόνισε όμως πως αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του χρέους, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ αλλά με τη γερμανική πλευρά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας, όπως κάνουμε πάντα».

«Παράθυρο» για χαμηλότερα πλεονάσματα

«Μετά το 2018 μπορούμε να δούμε ξανά τα πράγματα, και κάποια εξ αυτών μπορούν να αλλάξουν» απάντησε ο κ. Μοσκοβισί σε ερώτημα αν υπάρχουν σκέψεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Έως τότε, είπε, «έχουμε ένα μνημόνιο και πρέπει να πάμε με όσα αυτό ορίζει. Με τίποτα λιγότερο και με τίποτα περισσότερο». Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε πάντως κατ’ επανάληψη στην επιθυμία του να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με όλες τις πλευρές.

Πρόταση Μοσκοβισί για εργασιακό

Λύση μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για το εργασιακό επιθυμεί ο Πιέρ Μοσκοβισί, με βάση πρόταση –που όπως είπε- κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και στην υπουργό Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου. Η πρόταση σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που περιέχει το μνημόνιο, αλλά παράλληλα είναι και προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία, χρειάζεται ευελιξία αλλά και να υπάρχει διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς εργαζομένων» σημείωσε.

Δεν εξετάζουμε 4ο πρόγραμμα

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, είμαστε στο τρίτο», ανέφερε ο Επίτροπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Στόχος μας είναι να τελειώσουμε και να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Τα τρία μνημόνια είναι αρκετά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί ως το τέλος». Ωστόσο τόνισε «Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε για μια ακόμη φορά όλες τις πλευρές να επιταχύνουν, ούτως ώστε μέσα στις επόμενες τρεις μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, να υπάρξει τεχνική συμφωνία τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πιθανό και άλλο Eurogroup

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλο Eurogroup σύντομα για την Ελλάδα. «Ενδεχομένως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι το τελευταίο», λέγοντας να δούμε τι θα κάνει η Ευρώπη για να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των διαφορετικών προσεγγίσεων που επικρατούν.

Πηγή: avgi.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα