Μοσκοβισί: Πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο για μία ισχυρή Ελλάδα

«Τώρα πια δεν υπάρχει η απειλή του Grexit, για την αποτροπή του οποίου έχω αναλώσει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι τις ημέρες που έρχονται «πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο για ένα success story. Για μία ισχυρή Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει και επανακτά εμπιστοσύνη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει επενδύσεις, στην καρδιά μίας ενισχυμένης Ευρωζώνης».

Στην ομιλία που εκφώνησε ο κ. Μοσκοβισί, αμέσως μετά την αναγόρευσή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε επίτιμο διδάκτορα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και πολλών υπουργών, στελεχών της αντιπολίτευσης, διπλωματών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών, έστειλε μηνύματα υπέρ μίας ισχυρής Ευρώπης, υπέρ της ενότητας, κατά του λαϊκισμού.

Μεταξύ των εξελίξεων που θα μπορούσαν να δώσουν πνοή στην Ευρώπη, ανέφερε τη δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού. «Θα έδινε έμπνευση στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «για να καταπολεμήσουμε τον λαϊκισμό πρέπει να αναστρέψουμε την τάση λιτότητας και τις αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια.

Πρέπει να δώσουμε ισχυρή ανάκαμψη, οι καρποί της οποίας θα επιμεριστούν ισότιμα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών, αλλά και εντός των χωρών και των κοινωνιών».

«Η ειλικρινής μου προσδοκία είναι η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει μία τέτοια οικονομική στρατηγική.

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δουλέψουμε εστιάζοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την παραγωγικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βελτιώσουμε την εκπαίδευση όλων των πολιτών, από το νηπιαγωγείο ως τη διά βίου μάθηση.

Πρέπει να κλείσουμε το τεράστιο επενδυτικό χάσμα που μας κληρονόμησε η κρίση», πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ως μία αρχή το Σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο, με βάση τα δεδομένα του Ιανουαρίου του 2017, μπορεί να ενεργοποιήσει επιπλέον κεφάλαια 170 δισ. ευρώ.

Η δίκαιη φορολόγηση είναι μία ακόμη παράμετρος που επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι οι πολυεθνικές να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί εκεί που βγάζουν τα κέρδη».

«Χρειαζόμαστε ενότητα δυνάμεων, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία Ευρωζώνη πιο ισχυρή μετά το Brexit», είπε, αιτιολογώντας τα λαϊκιστικά κινήματα και τις επιλογές εθνικισμού και απομονωτισμού, ως «ξέσπασμα» των χαμένων της παγκοσμιοποίησης.

«Σε αυτήν την τάση πρέπει να απαντήσουμε με πιο πολιτική Ευρώπη και πιο ισχυρή Ευρωζώνη στην καρδιά της», υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να διευκολύνει τη δημιουργία των «ευρωπαίων πρωταθλητών», ικανών να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της παγκόσμιας αρένας.

«Επίσης, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εμπορική πολιτική μας με νέα εργαλεία και ενσωματώνοντας το οικονομικό ντάμπινγκ στις διαπραγματεύσεις μας», πρόσθεσε.

«Μία άλλη πρόκληση, στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη είναι η ασφάλεια, εσωτερική και εξωτερική.

Πρέπει να επιμερίζονται ισότιμα οι αμυντικές δαπάνες, γιατί η προστασία των πολιτών και αξιών απαιτεί συλλογική απάντηση.

Χρειαζόμαστε μία πιο δημοκρατική Ευρώπη και να ισχυροποιήσουμε το πολιτικό συμβόλαιο μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών, μεταξύ των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων και των εθνικών αρχών», επεσήμανε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Μ. Θ. Δημόπουλος, που προσφώνησε τον κ. Μοσκοβισί, μίλησε για έναν φίλο της Ελλάδας, μία σημαντική ευρωπαϊκή προσωπικότητα σε μία κρίσιμη εποχή για την Ευρώπη, έναν πολιτικό οραματιστή αλλά και ρεαλιστή, ο οποίος εκτός από τους αριθμούς, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική συνοχή, τις κοινωνικές αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Π. Πικραμένος, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κ. Ζουράρις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γ. Κατρούγκαλος, οι τομεάρχες της ΝΔ, Οικονομικών και Παιδείας, Χρ. Σταϊκούρας και Θ. Φορτσάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης κ.ά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα