Μογκερίνι σε Παπαδημούλη: Καταδικάζουμε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Τη δική της απάντηση έδωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

H Κομισιόν μέσω της κα Μογκερίνι, υπενθυμίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018, καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «κατά τη σύνοδο των ηγετών στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018, οι πρόεδροι κ. Juncker και κ. Tusk τόνισαν τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ ως σημαντικής δέσμευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης και εξέφρασαν την συνεχιζόμενη ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Η κα Μογκερίνι συνεχίζει, τονίζοντας πως: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους» ενώ σημειώνει ότι «ο Πρόεδρος κ. Tusk τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ομόφωνα την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμά της να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της».

Ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ρώτησε την Κομισιόν «ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα» καθώς και «με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα