Μνούτσιν: Αδιαπραγμάτευτη η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20%

Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% είναι αδιαπραγμάτευτη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

«Το νούμερο ένα ζήτημα που δεν είναι διαπραγματεύσιμο για τον πρόεδρο είναι ο εταιρικός φόρος 20%» ανέφερε ο κ. Μνούτσιν σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση των φόρων θα χρηματοδοτηθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν ανάπτυξη πάνω από 3%.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάσε σχέδιο που προβλέπει εταιρικό φόρο 20%, έναντι 35% που είναι σήμερα και 15% που είχε υποσχεθεί ο κ. Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Παράλληλα προβλέπει νέο φόρο 25% για τις εταιρίες για τις οποίες καταβάλουν το φόρο οι μέτοχοι και όχι η επιχείρηση (pass through business) περιλαμβανομένων και συνεργασιών, καθώς και έναν μειωμένο φορολογικό συντελεστή 35% για φυσικά πρόσωπα.

Πιο συγκεκριμένα, το φορολογικό σχέδιο:

– Προβλέπει περίπου διπλασιασμό του αφορολόγητου σε 24.000 δολάρια για παντρεμένους φορολογούμενους που κάνουν κοινή δήλωση και 12.000 δολάρια για μεμονωμένα άτομα

– Στοχεύει σε ενοποίηση επτά φορολογικών κλιμακίων σε τρία: σε 12%, 25% και 35% για φυσικά πρόσωπα

– Επιδιώκει επιπλέον φορολογικό συντελεστή για φορολογούμενους με πολύ υψηλά εισοδήματα

– Εξαλείφει σειρά φοροαπαλλαγών, αλλά διατηρεί φορολογικά κίνητρα για στεγαστικά δάνεια και για δωρεές.

– Προβλέπει 20% εταιρικό φόρο και εξαλείφει τον ελάχιστο εναλλακτικό εταιρικό φόρο.

– Προβλέπει 25% φόρο για εταιρίες στις οποίες καταβάλουν το φόρο οι μέτοχοι, περιλαμβανομένων και συνεργασιών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα