Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας υπέγραψαν Περιφέρεια Αττικής-ΕΣΕΕ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το Περιφεριακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) για τη στήριξη και την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας (ιδιαίτερα της μικρομεσαίας) με την Περιφέρεια Αττικής.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει στόχευση στην επιχειρηματικότητα ανάγκης και όχι ευκαιρίας και να αναπτυχθεί περισσότερο η ιδέα των ανοικτών κέντρων εμπορίου.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το ηθικό υπόδειγμα εξουσίας, να ενωθούν οι δυνάμεις και να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Το μνημόνιο προβλέπει συνεργασία σε τομείς όπως:

– Σχεδιασμός ενός πλαισίου καταγραφής της επιχειρηματικής γεωγραφίας στην Περιφέρεια Αττικής, που θα αποτελέσει βάση για την ανάληψη μέτρων και πρωτοβουλιών, προκειμένου να προωθηθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
– Ανάπτυξη σεναρίων για την εξέλιξη των κλάδων και επαγγελμάτων με βάση τη μελλοντική διαμόρφωση τεχνολογικών, οικονομικών και θεσμικών παραμέτρων.
– Εκπόνηση ενός σχεδίου ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις, και εξασφάλιση υψηλότερου επιπέδου ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης.
– Ενίσχυση θεσμών που προάγουν και ενισχύουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως τα ανοικτά κέντρα εμπορίου.
– Ενίσχυση της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας  μέσα από τη διάδοση καλών πρακτικών άλλων περιφερειών της Ευρώπης και τη συμμετοχή σε συνέδρια, διεθνή φόρουμ και διεθνείς θεματικές εκθέσεις.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) ζήτησε τη βοήθεια της Περιφέρειας για την αξιοποίηση των άδειων κτιρίων και η κ. Δούρου δήλωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα προσπαθήσει να προωθήσει την ιδέα της αξιοποίησής τους.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για τα ανοικτά κέντρα εμπορίου είναι η αναβίωση κενών κτιρίων στο κέντρο με προνομιακούς όρους, ώστε μέσα σε έναν χρόνο να γίνει παράδειγμα για αναβίωση ακόμη περισσότερων. «Κάθε βιτρινα που φωτίζεται διώχνει την παραβατικότητα και δημιουργεί θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων και της κ. Δούρου, κυριάρχησε η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ο κ. Κορκίδης επισήμανε ότι οι εμπορικοί σύλλογοι και οι τοπικές αγορές θα πρέπει να μπορούν να αυτορυθμίζονται. Επίσης, δόθηκε έμφαση στο θέμα του παρεμπορίου και οι έμποροι ζήτησαν αυστηρό έλεγχο.

Σχετικά με τα κλειστά κέντρα εμπορίου η κ. Δούρου επισήμανε ότι «δεν είναι σκοπός να τα ξορκίσουμε, αλλά να βρούμε τις δράσεις εκείνες για ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια προσπαθεί μέσα από συνέργειες με όλες τις πλευρές να προωθήσει δράσεις. Τέλος, για τα έργα που έχει αναλάβει να εκτελέσει η Περιφέρεια είπε ότι θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα