Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας αλλά και στις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,04%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,29%, o γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,16% ενώ ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,17%.

Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,46% και ο δείκτης του Μιλάνου, FTSE MIB επίσης ενισχύθηκε κατά 0,63%.

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε και πάλι σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία χάνει την ορμή της, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη γνωρίζει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ περιμένει η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί κατά 3,3% το 2019 και 3,4% το 2020. Στις προηγούμενες προβλέψεις του (Νοέμβριος του 2018) ο Οργανισμός έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,5% το 2019 και 3,7% το 2020.

Για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του στο 1% το 2019 και 1,2% το 2020 από 1,8% και 1,6% αντίστοιχα στις προβλέψεις του Νοεμβρίου. Για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο Οργανισμός αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις του κατά -0,9 και -0,3 αντίστοιχα το 2019 και το 2020, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 0,7% και 1,1%.

Οι αναλυτές αναμένουν επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο εξέφρασε την πεποίθηση του ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας. Νωρίτερα πάντως αυτή την εβδομάδα πηγές δήλωσαν στο CNBC, πως και οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τελικό στάδιο των εμπορικών συνομιλιών και πως σχεδιάζουν μια σύνοδο κορυφής για το τέλος του μήνα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μετοχή της DS Smith ήταν μεταξύ αυτών που κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,7%. Σύμφωνα με το Reuters η εταιρεία ανακοίνωσε πως πρόκειται να πουλήσει τις επιχειρήσεις της με τα πλαστικά για $585 εκατ.

Η μετοχή της Brenntag επίσης ενισχύθηκε κατά 3,5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως στρέφεται στις εξαγορές. Από την άλλη η Prysmian “βυθίστηκε” κατά 3%.

Οι μετοχές της γαλλικής Τράπεζας Credit Argricole σημείωσαν πτώση μετά τις αναφορές των διεθνών μέσων για ένα δίκτυο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα