Μικτές διαθέσεις στα ασιατικά ταμπλό – Κλειστές ευρωαγορές, Wall και Χ.Α.

Με μικτές διαθέσεις τερμάτισαν τα χρηματιστήρια στην Ιαπωνία και στην Κίνα, εν μέσω εορταστικού κλίματος. Εν τω μεταξύ, κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, λόγω Χριστουγέννων, χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, ενώ οι επενδυτές θα απέχουν από τα ταμπλό και αύριο, 26 Δεκεμβρίου.

Τόσο η Wall Street, όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα κάνουν εορταστικό διάλειμμα, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα περισσότερα χρηματιστήρια και την 1η Ιανουαρίου του 2018.

 

Η συναλλακτική δραστηριότητα, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν υποτονική, όπως παραδοσιακά συμβαίνει εν όψει των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Όσο για το ράλι του Άγιου Βασίλη, αυτό αφορά στην άνοδο των τιμών που παρατηρείται συχνά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου. Αλλά ακόμη και εάν ο Άγιος Βασίλης δεν κάνει φέτος την εμφάνισή του στα ταμπλό, το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για τις μετοχές. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 βρίσκεται 20% υψηλότερα το 2017, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones έχει γνωρίσει φέτος άνοδο μεγαλύτερη του 25%.

Όσον αφορά στο κλείσιμο της Παρασκευής, οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου τερμάτισαν σε αρνητικό έδαφος. Πάντως, σε επίπεδο εβδομάδας οι δείκτες κατοχύρωσαν θετικό πρόσημο. Σημειωτέον πως πρόκειται για την πέμπτη εβδομάδα κερδών για τον Dow Jones και τον S&P 500.

Στις εξελίξεις που εστίασε η αγορά περιλαμβάνεται και η επικύρωση του φορολογικού νομοσχεδίου από τον Donald Trump, λίγο προτού ο Αμερικανός πρόεδρος αναχωρήσει για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Η έγκριση του νομοσχεδίου – που μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες – και από το Κογκρέσο, νωρίτερα στη διάρκεια της εβδομάδας, έχει καλλιεργήσει την προσδοκία ότι θα δώσει ώθηση στις αμερικανικές επιχειρήσεις και γενικότερα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής και οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το ισχυρότερο πλήγμα, όπως ήταν αναμενόμενο, δέχθηκε ο ισπανικός IBEX 35, στον απόηχο των εκλογών στην Καταλονία που έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στους αυτονομιστές – ένα ηχηρό εκλογικό “χαστούκι” στον Rajoy.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα