Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανάμεικτη εικόνα εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ενόψει της μέχρι στιγμής σημαντικότερης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο αναφορικά με το Brexit.
Η σημερινή ψηφοφορία θα καθορίσει αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχεται τους όρους αποχώρησης που συμφώνησε χθες στο Στρασβούργο η Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους ή αν οι βρετανοί βουλευτές θα επιλέξουν Brexit χωρίς συμφωνία ή μία παράταση της αποχώρησης.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται 0,28% υψηλότερα, με τους περισσότερους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Οι τράπεζες βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη με κέρδη άνω του 1% και “οδηγούς” τις μετοχές των τραπεζών RBS, Barclays και Lloyds, έπειτα από τις αλλαγές που έγιναν στη συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100, υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 0,52%. Ο γαλλικός CAC ενισχύεται κατά 0,24% και ο γερμανικός DAX καταγράφει ήπια κέρδη της τάξης του 0,25%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται οριακά σε θετικό έδαφος (+0,01%), ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,21% και ο πορτογαλικός PSI 20, σημειώνει άνοδο 0,05%.
Η προσοχή των επενδυτών σήμερα θα είναι σταθερά στραμμένη στις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit, ενόψει της προγραμματισμένης αποχώρησης στις 29 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να πείσει τους δύσπιστους υπέρμαχους της αποχώρησης να δεχθούν τη συμφωνία της, ταξίδευσε στο Στρασβούργο όπου κέρδισε νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις από την ΕΕ σχετικά με το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της συμφωνίας, το λεγόμενο ιρλανδικό backstop.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης της συμφωνίας Μέι – ΕΕ, η στερλίνα σημείωσε ισχυρή άνοδο και εξακολουθεί να ενισχύεται μέχρι αυτή τη στιγμή κατά 0,62% έναντι του δολαρίου, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν οι νέες διαβεβαιώσεις θα είναι αρκετές ώστε η συμφωνία να συγκεντρώσει τη στήριξη της πλειοψηφίας.
Στις υπόλοιπες ειδήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κυβέρνηση Τραμπ διαμήνυσε ότι θα περιορίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με το Βερολίνο σε περίπτωση που η Γερμανία επιτρέψει στην κινεζική Huawei να φτιάξει το δίκτυο 5G στη χώρα.
Στο μεταξύ ο γερμανός υπουργός Οικονομικός Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Detsche Bank και η Commerzbank, εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα