Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα επικρατούν στις ευρωαγορές στην έναρξη της εβδομάδας, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,04%, ενώ ο EuroStoxx50 σημειώνει ήπιες απώλειες 0,11%.

Τόσο τα βασικά χρηματιστήρια, όσο και οι ξεχωριστοί κλάδοι κινούνται με μικτά πρόσημα.

Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που λάμβαναν χώρα στο Πεκίνο, με μεταφορά τους στην Ουάσινγκτον, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι δύο χώρες πλησιάζουν σε συμφωνία.

“Πιστεύουμε ότι έχουμε πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο σε πολύ, πολύ δύσκολα και σημαντικά ζητήματα”, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ (θέση ομόβαθμη υπουργού) Robert Lighthizer, μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο ίδιος ο Σι εξέφρασε την ελπίδα για μια “αμοιβαία επωφελή επωφελή συμφωνία, που θα αποφέρει κέρδη και για τις δύο πλευρές”.

Η “εκεχειρία” μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο των δασμών λήγει στις 2 Μαρτίου, όταν και οι ΗΠΑ είναι προγραμματισμένο να αυξήσουν τους δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολ. από 10% σε 25%. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, εάν διαφαίνεται ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

“Η αγορά ανησυχεί για πιθανή αύξηση των δασμών, ωστόσο ο Τραμπ θέλει συμφωνία και μεγάλο μέρος των φόβων για ναυάγιο συνιστά υπερβολή”, ανέφερε ο Patrick Spencer, αντιπρόεδρος στην Baird.

Οι επενδυτές αναμένουν μια εβδομάδα με μηνύματα από πλευράς των κεντρικών τραπεζών, καθώς αναμένεται να δημοσιευθούν τα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων των δ.σ. της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα σημάδια επιβράδυνσης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από πλευράς των δύο κεντρικών τραπεζών βοήθησαν σε μια σχετική ανάκαμψη των αγορών στις αρχές του έτους, μετά από τη “βουτιά” του τέλους του 2018.

“Η ένδειξη για μεγαλύτερη υπομονή από πλευράς της Fed όπως αντανακλάται στη φρασεολογία της έχει διευκολύνει τις αγορές έως τώρα”, προσθέτει ο Spencer.

Η Fed θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης της 29ης και 30ής Ιανουαρίου την Τετάρτη, ενώ η ΕΚΤ τα αντίστοιχα της συνεδρίασής της τον ίδιο μήνα την Πέμπτη.

Τα δύο ντοκουμέντα θα αναλυθούν σε βάθος προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία που θα υποδεικνύουν το βάθος της στροφής των δύο κεντρικών τραπεζών σε ό,τι αφορά το outlook, σημειώνουν αναλυτές της Société Générale σε σημείωμα προς τους πελάτες της γαλλικής τράπεζας.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,28%, με τον γαλλικό CAC να κινείται ανοδικά κατά 0,02%. Απώλειες καταγράφει και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,28%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,19%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 “κερδίζει” 0,32%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα