Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Μικτές τάσεις καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το επενδυτικό να αναμένει τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed. Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης στο εμπόριο αλλά και σε όλες τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit.
Ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει πτώση 0,26% ενώ ο γαλλικός CAC 40 και ο FTSE 100 σημειώνουν κέρδη 0,34% και 0,70% αντίστοιχα.
Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,01% και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,11%.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται σήμερα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του περασμένου έτους, ενώ ο πρόεδρος Jerome Powell εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί καθησυχαστικός στη συνέντευξη Τύπου, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι η Fed δεν θα βιαστεί να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια της.
Στο μεταξύ, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, οι κατηγορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei, ορισμένων θυγατρικών του και ενός κορυφαίου στελέχους έχουν αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Οι κινεζικές αρχές έχουν καλέσει τις ΗΠΑ να τερματίσει “την παράλογη καταστολή” κατά της Huawei.
Στη Βρετανία χτες το βράδυ η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών υπερψήφισε, την πρόταση βουλευτού των Τόριδων, που δίνει καθαρή εντολή στην Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί εναλλακτική λύση στο θέμα του bacκstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Βόρειο Ιρλανδία, το οποίο περιλαμβάνεται στο κείμενο των 585 σελίδων της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλη μια πρόταση που πέρασε από την Βουλή ήταν αυτή Εργατικών και Συντηρητικών βουλευτών και προβλέπει τον αποκλεισμό κάθε περίπτωσης μη συμφωνίας.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων μεγάλη πτώση κερδών ανακοίνωσε η Siemens AG για το τελευταίο τρίμηνο, κυρίως λόγω των έκτακτων κερδών που είχε καταγράψει την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.Ειδικότερα, ο γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,01 δισ. ευρώ από 2,19 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ανήλθαν σε 20,12 δισ. ευρώ από 19,82 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 12% στα 25,17 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Τα κέρδη της Banco Santander ξεπέρασαν τις προσδοκίες το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της ισπανικής τράπεζας αυξήθηκαν 34% σε ετήσια βάση, στα 2,07 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυξήθηκαν 4% στα 12,54 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη ύψους 1,94 δισ. ευρώ και έσοδα 12,17 δισ. ευρώ.
Στα μάκρο της ημέρας, η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών αναμένεται να βελτιωθεί τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η προσωπική κατανάλωση παραμένει ισχυρός πυλώνας της οικονομίας σε μια περίοδο επιβράδυνσης. Ο δείκτης εμπιστοσύνης της GfK αναμένεται να σημειώσει άνοδο στις 10,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 10,5 μονάδων τον Ιανουάριο, τόνισε η GfK.
Η γαλλική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο δ΄ τρίμηνο καθώς οι αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις έπληξαν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,3% στο δ΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από το 0,4% του γ΄ τριμήνου, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία Insee, στην πρώτη της εκτίμηση για την περίοδο. Η γαλλική επιβράδυνση είναι μία ένδειξη του πώς η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα που τροφοδοτούνται από το αντί-συστημικό κλίμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα