Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το μέλλον των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – Κίνα καθώς επικρατεί σύγχυση για το χρονοδιάγραμμα της ανακωχής μεταξύ των δύο χωρών.

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει πτώση 0,38%, υποχωρεί ο CAC 40 κατά 0,44% ενώ ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,08%.

Στον ευρωπαϊκό νότο οι ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,18% όπως και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατά 0,32%.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός και ο Κινέζος πρόεδρος συμφώνησαν στην συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της G20 ανακωχή 90 ημερών χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως η εκεχειρία των 90 ημερών θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε πως αυτή η περίοδος θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για όλα τα ζητήματα που διαφωνούν, όπως η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογιών, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, τα μη δασμολογικά εμπόδια και γεωργικά θέματα, μεταξύ άλλων.

Εάν οι συζητήσεις δεν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, οι δασμοί σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ. θα αυξηθούν από το 10% που είναι σήμερα στο 25%. Η αύξηση αυτή είχε σχεδιαστεί αρχικά να τεθεί αυτόματα σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019, ωστόσο τώρα θα καθυστερήσει κατά τουλάχιστον τρεις μήνες. Η Κίνα δεσμεύτηκε παράλληλα να αγοράσει από τις ΗΠΑ “σημαντικές ποσότητες” από αγροτικά, ενεργειακά και βιομηχανικά αγαθά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα