Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μικτά πρόσημα ξεκινούν την εβδομάδα τους οι ασιατικοί δείκτες μετά από μια δύσκολη εβδομάδα για τα διεθνή χρηματιστήρια, με την Κίνα να παραμένει εγκλωβισμένη σε “βαθύ κόκκινο” καταγράφοντας απώλειες άνω του 2%.

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,16%, ενώ αντίθετα κέρδη 1,11% και 0,63% σημείωσαν οι ASX 200 στην Αυστραλία και ο New Zealand στη Νέα Ζηλανδία, αντίστοιχα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημειώνει απώλειες 2,51%, ενώ αντίθετα ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κινείται ανοδικά με κέρδη της τάξης του 0,21%. Κέρδη 0,29% σημειώνει αυτή την ώρα το χρηματιστήριο της Ταϊβάν, ενώ αντίθετα ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχωρεί κατά 1,53%.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, καθώς την προηγούμενη Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε νέες συνομιλίες με το Πεκίνο εάν το τελευταίο δεν επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν τα ζητήματα που του έχει θέσει η Ουάσινγκτον για την “κλοπή” τεχνολογίας και άλλες κινεζικές οικονομικές πρακτικές. Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι για επιβράδυνση της ασιατικής οικονομίας και ατμομηχανής της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στις πολιτικές εξελίξεις στην Βραζιλία και την Γερμανία. Συγκεκριμένα, στη Βραζιλία ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζ. Μπολσονάρου εξελέγη πρόεδρος της χώρας. Μετά την αναγγελία της νίκης του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δήλωσε “Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας. Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς”.

Στην Γερμανία από την άλλη, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της Βαυαρίας, η καγκελάριος Μέρκελ και οι εταίροι της βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλο ένα μήνυμα αποδοκιμασίας- το εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση – το οποίο εκ των προτέρων έχουν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν, κάνοντας λόγο για “τοπικές ιδιαιτερότητες” από τις οποίες δεν μπορούν ευθύγραμμα να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα