Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μικτά πρόσημα καταγράφονται σήμερα στα ασιατικά ταμπλό με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και διεθνούς κοινότητας με αφορμή την υπόθεση Κασόγκι.

Δημοσίευμα του CNN θέλει την Σαουδική Αραβία να ετοιμάζει ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα μιας ανάκρισης που είχε άσχημη εξέλιξη. Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, η ανάκριση είχε στόχο να οδηγήσει στην απαγωγή του από την Τουρκία.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,14%, ενώ αντίθετα πτωτικά κινούνται οι κινεζικές αγορές, με τον Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα να υποχωρεί κατά 0,85% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,72%. Σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 0,5% και ο New Zealand στη Νέα Ζηλανδία, ενώ αντίθετα ο ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 0,56%. Κέρδη ύψους 0,8% σημειώνει και το χρηματιστήριο της Ταϊβάν, ενώ αντίθετα ο Kospi στη Νότια Κορέα κινείται οριακά χαμηλότερα κατά 0,06%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα ενισχύθηκε κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 0,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού ωστόσο επιβραδύνθηκε την εξεταζόμενη περίοδο, ένδειξη εξασθένισης του οικονομικού momentum εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας.

Επίσης, τις μεγαλύτερες εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) κατέγραψε η Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς προσέλκυσε κεφάλαια 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων επενδυτικών τάσεων που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ (UNCTAD).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η εισροή επενδύσεων (FDI) σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε κατά 41% στα 470 δισεκατομμύρια δολάρια, από 794 δισεκατομμύρια δολάρια, που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τη Δευτέρα οι δείκτες της Wall Street παρά την προσπάθεια να ανακτήσουν το θετικό πρόσημο νωρίτερα, με τους επενδυτές να παραμένουν διστακτικοί μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας το οποίο προκάλεσε παγκόσμιους κλυδωνισμούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα