Μικτά πρόσημα στη Ευρώπη με το «βλέμμα» στην Τουρκία

Με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος, με τους περισσότερους τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,19% στις 7.596 μονάδες, ο γερμανικός Dax ενισχύεται 0,17% και ο γαλλικός CAC κινείται οριακά στις 5.402 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEΧ καταγράφει απώλειες 0,47% και ο πορτογαλικός PSI επίσης υποχωρεί 0,55% στις 5.474 μονάδες. Το ιταλικό χρηματιστήριο είναι κλειστό λόγω αργίας.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπου το νόμισμά της άγγιξε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα. Η λίρα κατρακυλάει, ουσιαστικά από την αρχή του έτους, έχοντας υποχωρήσει κατά 33% λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής τόνωσης, του αυξανόμενου πληθωρισμού, του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και, πιο πρόσφατα, εξαιτίας των εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα προχώρησε η Τουρκία βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, «σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας», ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα