Μικτά πρόσημα στην Ασία – σε θετικό έδαφος έκλεισε ο Nikkei μετά την BoJ

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να τερματίζει τις συναλλαγές σε θετικό έδαφος μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο.

Ειδικότερα στο ταμπλό, ο Nikkei σημείωσε κέρδη 0,06%, ο ASX 200 κινήθηκε οριακά πάνω κατά 0,03%, ενώ αντίθετα ο New Zealand στη Νέα Ζηλανδία κινείται ήπια πτωτικά.

Αρνητικά πρόσημα στην Κίνα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 0,28%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,65%. Αντίθετα, κέρδη 0,08% καταγράφει ο Kospi στη Νότια Κορέα.

Σημειώνεται ότι αμετάβλητη διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική της σε μια προσπάθεια να τονώσει τον πληθωρισμό, για τον οποίο η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει ότι πιθανώς θα διαμορφωθεί χαμηλότερα του στόχου για 2% μέχρι το 2021 τουλάχιστον.

Η BoJ διατήρησε το γενικό πλαίσιο πολιτικής της παρά το κύμα σύσφιξης των επιτοκίων παγκοσμίως, με πρώτη και κύρια την Federal Reserve. Οι τραπεζίτες έχουν δηλώσει ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν συρρικνώσει την κερδοφορία τους.

Στο μεταξύ, σε χαλάρωση του ελέγχου των μετοχικών κινήσεων στρατηγικών επενδυτών στην κινεζική οικονομία, με έμφαση στην διαχείριση μετοχών, προχωρά το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. Η πρόταση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

“Οι μετοχές (A shares) που αγοράζουν οι ξένοι επενδυτές μέσω της υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων δεν είναι διαπραγματεύσιμες για περίοδο 12 μηνών,” σύμφωνα με νέα αναθεωρημένη διάταξη στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου.

Στα μάκρο της ημέρας, σε χαμηλό 11 μηνών διαμορφώθηκε ο μη μεταποιητικός ΡΜΙ στην Κίνα τον Ιούλιο, καθώς η επιβράδυνση της μεταποίησης και των κατασκευών, επηρέασε τον κλάδο. Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 54 μονάδες τον Ιούλιο από τις 55 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα