Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κοντά στη γραμμή εκκίνησης έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησαν να εννοηθεί πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εστιάσουν στον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 έκλεισε σχεδόν σταθεροποιητικά στις 386,88 μονάδες ενώ ο Euro Stoxx 50 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DΑX σημείωσε κέρδη 0,34% στις 12.830 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε οριακά κατά 0,06% στις 5.457 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 7.712 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX σημείωσε άνοδο 1,09%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 έκλεισε με κέρδη 0,52%.

Την εκτίμηση του ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Peter Praet.

Σε ομιλία του σήμερα στο Βερολίνο ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ αναφέρθηκε λεπτομερώς στα τρία κριτήρια για τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σταδιακά εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για την εκπνοή του προγράμματος.

Στο μεταξύ, ο Jens Weidmann φέρεται να δήλωσε πως οι προσδοκίες της αγοράς για τερματισμό του QE φέτος είναι εύλογες.

Αναλυτές σχολιάζουν πως η Ιταλία, που ταλανίζεται από το χρέος, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολία να βρει αγοραστές για τα ομόλογά της όταν η ΕΚΤ τερματίσει τελικά την αγορά του χρέους που εκδίδει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την άνω Βουλή την Τρίτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα