Μικτά πρόσημα και αβεβαιότητα στις ευρωαγορές μετά τις Ιταλικές εκλογές

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές καταγράφονται στα ευρωπαϊκά ταμπλό στον απόηχο της αβεβαιότητας που γέννησαν τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία και η προοπτική μιας μετέωρης βουλής στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 άνοιξε 0,22% κάτω για να περιορίσει λίγο αργότερα τις απώλειές του, ενώ ο Euro Stoxx 50 κινείται ήπια ανοδικά κατά 0,1%.

Στους επιμέρους δείκτες, σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 1,06% κινείται ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ οριακές απώλειες μικρότερες του 0,1% σημειώνουν ο γερμανικός Dax και ο πορτογαλικός PSI 20.

Αντίθετα, σε ανοδική τροχιά κινούνται οι υπόλοιπες ευρωαγορές, με τον γαλλικό CAC να ενισχύεται κατά 0,11%, τον ισπανικό IBEX να καταγράφει οριακά κέρδη 0,06% και τον βρετανικό FTSE 100 να σημειώνει άνοδο ύψους 0,29%. Στην Ελβετία ο SMI κερδίζει 0,38%.

Στα των ιταλικών εκλογών, πρωτιά καταγράφει το Κίνημα 5 Αστέρων, ενώ η κεντροδεξιά προηγείται ως συμμαχία τόσο με βάση τα exit polls που παρουσίασε η ιταλική τηλεόραση όσο και με βάση τις προβλέψεις.

Ειδικότερα, η πρώτη στατιστική προβολή επί ψήφων που μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai επιβεβαιώνει τα exit poll που παρουσιάσθηκαν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Πιο αναλυτικά, βάσει των προβλέψεων η κεντροδεξιά συμμαχία (επί του 7% των ψήφων) λαμβάνει 36%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 31,8% και η κεντροαριστερά 24,7%, ενώ το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι δεν ξεπερνά το 3,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, διαγράφει μέρος των απωλειών που κατέγραψε νωρίτερα το ευρώ, ωστόσο παραμένει επιρρεπές στη μεταβλητότητα, καθώς τα αρχικά αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών δείχνουν ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έλαβαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη στήριξη, χωρίς κανέναν από τους μεγάλους πολιτικούς συνδυασμούς να κερδίζουν αυτοδυναμία. Αυτή τη στιγμή, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου βρίσκεται στα 1,2286 δολ. υποχωρώντας κατά 0,25%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα