Μικρή πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά κινείται το ελληνικό Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος έχει επωφεληθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις από το short covering, προσπαθεί να κάνει και σήμερα την “διαφορά”.

Παρά το χθεσινό ράλι ανακούφισης στην Wall Street η σημερινή αρνητική εικόνα στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων, τις ανησυχίες για ισχυρή ρήξη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών καθώς και την κορύφωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ασκεί νέες πιέσεις στην ελληνική αγορά η οποία να και έχει προσπαθήσει να αυτονομηθεί δεν το έχει καταφέρει, με τον χαμηλό τζίρο που επιμένει να μαρτυρά απόλυτα την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και την άκαμπτη επιφυλακτική στάση των ξένων χαρτοφυλακίων. Η “χαμένη” ευκαιρία του Χ.Α να επιβιβαστεί στο τρένο του ράλι των διεθνών αγορών το περασμένο διάστημα και η αδυναμία του να αυτονομηθεί, οδηγούν σε μία δύσκολη περίοδο για την συνέχεια, με τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία να έχουν μπει σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, αφήνοντας πίσω τις ημέρες της ισχυρής και αδιάκοπης bull market.

Η υπερπουλημένη αγορά έδωσε χθες μια ανοδική αντίδραση η οποία θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο ισχυρή εάν διασπαστούν οι 650 μονάδες με το κλείσιμο της εβδομάδας και εφόσον σταθεροποιηθούν οι διεθνείς αγορές μετά το πρόσφατο sell off, σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή στο πρωινό της report προσθέτοντας πως για σήμερα αναμένεται μία συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας.

Με το βλέμμα στο εξωτερικό πορευόμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ είναι εμφανές πλέον ότι η μακρά προεκλογική περίοδο δεν ευνοεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνει από την πλευρά του ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit. “Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος 90 ημερών πλησιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών στα 40,15 εκατ. ευρώ”, όπως επισημαίνει.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,37% στις 631,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,25 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,69 % καταγράφει FTSE 25 στις 1.658,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,77% στις 526,22 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει κέρδη 1,39% στα 1,31 ευρώ , η Eurobank στο +0,64% και στα 0,5535 ευρώ, η Εθνική ενισχύεται κατά 1,26% στα 1,5280 ευρώ και η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 1,92% στα 1,2720 ευρώ.

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα είναι καθαρά πτωτική, με τις Coca Cola, ΟΛΠ, Jumbo και Motor Oil να υποχωρούν άνω του 1%. Μοναδική εξαίρεση, εκτός από τις τράπεζες, αποτελεί η μετοχή της ΔΕΗ η οποία ενισχύεται οριακά κατά 0,2%

H βελτίωση στην αγορά ομολόγων αυτή την εβδομάδα και τα θετικά σχόλια του Μάριο Ντράγκι για τη μείωση του spread με την Ιταλία (το οποίο τοποθετείται στις 75 μ.β σήμερα από περίπου 230 μ.β. που έφθανε στα μέσα Μαΐου) αποτελεί σημαντικό στήριγμα τόσο για το Χ.Α όσο και για τις τράπεζες ειδικότερα, με την Citigroup ωστόσο χθες να προβλέπει πως έως και το 2022 η απόδοση του 10ετούς θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 4%. H εξελίξεις στην Ιταλία πάντως είναι αυτές που συνεχίζουν να δείχνουν τον δρόμο στα ελληνικά ομόλογα. H σημερινή risk off διάθεση λειτουργεί αρνητικά στους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι ακολουθούν τους ιταλικούς με αύξηση των αποδόσεων. Το yield στο ελληνικό 10ετές ενισχύεται κατά 0,54% στο 4,258% και η απόδοση στο 5ετές διαμορφώνεται στο 3,343% άνοδο 0,2%.

Μια – δύο μέρες τεχνικής αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν φέρνουν την άνοιξη στην χρηματαγορά ούτε την ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, γίνονται ολοένα και πιο εμφανή, επηρεάζοντας αρνητικά την αδύναμη ελληνική οικονομία και χρηματαγορά. Η συνεχιζόμενη παραμονή του Αμερικάνικου 10-ετούς ομολόγου άνω το 3%, έχει αρχίσει να πιέζει εντονότερα τις παγκόσμιες χρηματαγορές τις τελευταίες μέρες σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών πετρελαίου. Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, αλλά και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – ΚΙΝΑΣ, συντηρούν την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Ο δείκτης τραπεζών έχει μπροστά του περαιτέρω ταλαιπωρία, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Η πρόσφατη επιτάχυνση πώλησης καθυστερημένων – κόκκινων δανείων αλλά και των πλειστηριασμών, δείχνει την πρόθεση των τραπεζών να βγουν επιτέλους από το τέλμα που τις ταλαιπωρεί τα 10 τελευταία έτη, αν και αρκετοί αστερίσκοι συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα.

Όπως εκτιμά ο κ. Παπαϊωάννου, ο Γενικός Δείκτης, παρά τις πρόσφατες ισχνές αντιδράσεις του, πρέπει να επανέλθει άμεσα άνω των 650 & 660 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 614 μονάδες θα επιβαρύνει ξανά την ήδη τεχνικά αρνητική εικόνα του.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα