Μικρή η άνοδος τελικά σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Αντίδραση σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επανέρχεται πάνω από τις 630 μονάδες, αλλά να μην διατηρείται στις 640 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά τις “ακούμπησε”.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 634,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 627,42 μονάδων (-0,14%) και 640,81 μον. (+1,99%). Ο τζίρος έφτασε στα 39,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος διαμορθώθηκε στα 15,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,69%, στις 1.661,23 μονάδες, ενώ στο +0,94% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.023,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,04% στις 490,57 μονάδες.

Αν και έφτασε ακόμη και στο +2%, το ΧΑ δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του, η οποία ήταν ασθενής, εξαιτίας της απουσίας των αγοραστών. Άλλωστε, η εικόνα σήμερα δεν διέφερε ποιοτικά από το προηγούμενο διήμερο, με την άνοδο να αποδίδεται από τους αναλυτές περισσότερο στην “ανακωχή” που έχουν κηρύξει οι πωλητές και λιγότερο σε στρατηγικές τοποθετήσεις long χαρτοφυλακίων.

“Είναι μια παθογένεια που παρατηρείται συνήθως σε αγορές υπερπουλημένες, οι οποίες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών”, παρατηρούν οι εγχώριοι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι θα υπάρξει μια περίοδος έντονης μεταβλητότητας, ίσως και συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα πριν δούμε μια πειστική αντίδραση που θα ενεργοποιούσε τους αγοραστές.

Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει και εξελίξεις που θα μπορούσαν να συνηγορήσουν στη στήριξη των επιπέδων, ενώ μεγάλες πιθανότητες έχει ακόμη και το πτωτικό σενάριο για επανάληψη της δοκιμασίας των στηρίξεων των 610 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια το πάνω χέρι έχουν οι πωλητές, με τους αγοραστές να χρειάζεται να διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια για να αλλάξουν την αρνητική τεχνική εικόνα της αγοράς.

Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες άλλωστε μιας αγοράς είναι η απαξίωση. Είναι αυτό που βλέπουμε στο ελληνικό ταμπλό, το οποίο μπορεί να διαθέτει από τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις σε όλες σχεδόν τις αναδυόμενες αγορές, εντούτοις η “εκκωφαντική” έλλειψη εμπιστοσύνης αποτρέπει τις τοποθετήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Επίσης, κάθε ανοδική αντίδραση πρέπει να συνοδευτεί και με αύξηση του τζίρου, ενώ σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά πρέπει να δοκιμάσει το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης και επιθετικής τάσης στις 650 μονάδες, προκειμένου να αναιρέσει την επιθετική πτωτική του τάση.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει την αγορά είναι το διεθνές περιβάλλον το οποίο προς ώρας παραμένει νευρικό. Τόσο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit όσο και οι εξελίξεις στη γείτονα Ιταλία έχουν προβληματίσει την αγορά, ιδίως τους ξένους επενδυτές. Αυτοί οι επενδυτές ήταν που διατύπωσαν τις ανησυχίες τους και για τους κινδύνους της ιταλικής κρίσης στα ελληνικά assets, κατά τις πρόσφατες επαφές της Citigroup σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, Aegean και ΔΕΗ ξεχώρισαν σήμερα, καταγράφοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 4%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, Jumbo, ΟΤΕ και Φουρλή. Η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank ξεπέρασε το 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Μυτιληναίος Λάμδα και Grivalia, με την Πειραιώς τελικά να κλείνει χωρίς μεταβολή, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +2,24%.

Στον αντίποδα, Εθνική και Σαράντης έκλεισαν με απώλειες 2,60% και 2,33% αντίστοιχα, με την ΕΕΕ να ακολουθεί με -1,39% και την Τέρνα Ενεργειακή με -0,99%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα