Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη μετά τα δημοσιεύματα ότι Ρώμη και Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης η Ρώμη κατέληξε σε “τεχνική συμφωνία” με τις Βρυξέλλες, με το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας για το 2019 να τοποθετείται πιθανότατα στο 2,04% του ΑΕΠ. Η συμφωνία πάντως αναμένεται να επισημοποιηθεί σήμερα, μετά το τελικό “πράσινο φως” των Βρυξελλών.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,5% στον απόηχο των δημοσιευμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe 600 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 340,92 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 0,2% στις 10.760,76 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,25% στις 4.765,92 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,1% στις 6709,29 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,3%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν σήμερα οι αποφάσεις της Federal Reserve η οποία αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στην τέταρτη και τελευταία αύξηση των επιτοκίων της για το 2018.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προβλέψει άλλες τρεις αυξήσεις για το επόμενο έτος, ωστόσο με την αμερικανική οικονομία να έχει ήδη επιβαρυνθεί από την εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed ενδεχομένως να επιλέξει τελικά να πραγματοποιήσει λιγότερες αυξήσεις.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει η ανακοίνωση της GlaxoSmithKline PLC ότι θα δημιουργήσει μια κοινοπραξία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc.

Ειδικότερα, οι δύο εταιρείες θα συνδυάσουν τις μονάδες υγείας για να δημιουργήσουν μια ενιαία επιχειρηματική μονάδα με συνδυασμένες πωλήσεις ύψους $12,4 δισ. περίπου. Η Glaxo θα κατέχει μερίδιο περίπου 68% στη νέα μονάδα, ενώ η Pfizer το υπόλοιπο 32%.

Η βρετανική φαρμακευτική ανακοίνωσε ότι περιμένει να ολοκληρώσει την συμφωνία το δεύτερο μισό του 2019, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζει να διαχωρίσει την κοινοπραξία εντός τριών ετών μέσω ξεχωριστής εισαγωγής στη βρετανική αγορά.

Ο τίτλος της GlaxoSmithKline σημειώνει άλμα άνω του 5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα