Μικρή άνοδος σε ομόλογα και spreads

Μικρή άνοδο εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εν όψει τόσο της συνεδρίασης της ΕΚΤ όσο και της διαφαινόμενης επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (12.57), η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 5,3 μονάδες βάσης στο 3,470% και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 5,287%.

Την ίδια ώρα, τα 10ετές spreads καταγράφουν άνοδο της τάξης της 1 μονάδας βάσης, καθώς διαμορφώνονται στις 473,4 μονάδες βάσης.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναθέσει σε έξι διεθνείς επενδυτικούς οίκους όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση δοκιμαστικού ομολόγου, πενταετούς διάρκειας.

Προς το παρόν, βέβαια, ο ακριβής χρόνος επιστροφής στις αγορές είναι αβέβαιος, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως αναμένει τις εξελίξεις από το «μέτωπο» του ΔΝΤ και της Standard & Poor’s.

Η Αθήνα προσδοκά από το Ταμείο μία βελτιωμένη έκδοση της φράσης «εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος», η οποία αναγραφόταν στην τελευταία έκθεση για το ελληνικό χρέος, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά ομολόγων.

Παράλληλα, περιμένει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, η έκθεση του οποίου θα δημοσιευθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Σήμερα συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών, ωστόσο, εστιάζει στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές στην επικοινωνιακή ρητορική της κεντρικής τράπεζας, προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Ως αποτέλεσμα, στην ευρω-περιφέρεια, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας αυξάνεται κατά 1,7 και της Γαλλίας κατά 2,1 μ.β., ενώ της Ισπανίας μειώνεται κατά 0,7 μ.β. και της Ιταλίας κατά 0,4 μ.β.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα