Μικρές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Μικρές απώλειες και νευρικότητα παρουσιάζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διαγνώσει τις προεκτάσεις της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και τραπεζιτών για τον διάδοχο του ν. Κατσέλη, αλλά και να διαγράψει τη στρατηγική της ενόψει της λήξεως των παραγώγων του Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,20% στις 652,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.710,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,31% στις 418,64 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Μετά από πολύωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβέρνηση και τραπεζίτες κατέληξαν σε μια συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών. Η συμφωνία καλύπτει και με το παραπάνω τα ζητούμενα της κυβέρνησης ενόψει προεκλογικής περιόδου, μένει, όμως, να αποδειχτεί αν θα επιτύχει και το ζητούμενό της για τη διατήρηση του καλού επενδυτικού κλίματος μετά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και να μην ανατρέψει τη βελτιωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων (με την απόδοση του δεκαετούς να βρίσκεται κάτω από το 4%).

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος Κατσέλη αποτελεί κομβικό σημείο για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης της χώρας, με τη σχετική έκθεση της Κομισιόν να δημοσιεύεται στις 27 Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, το προσεχές διάστημα θα δείξει ποια θα είναι η επιβάρυνση για τις τράπεζες, αλλά και εάν το νέο πλαίσιο θα μπορέσει να πετάξει εκτός τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Την ίδια ώρα, η αγορά αναμένει τις πιθανές ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, στον οποίο θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την πλήρωση κενών θέσεων. Όπως αναφέρεται από παρατηρητές, δεν αναμένονται ουσιώδεις αλλαγές, καθώς ο κ.Τσίπρας δεν προτίθεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία να κάνει γερό ανακάτεμα της υπουργικής τράπουλας.

Μέχρι να ξεκαθαρίσουν καλά τα παραπάνω, η αγορά επιβεβαιώνει τη συσσώρευσή της πέριξ των 650 μονάδων, αναλώνοντας κεφάλαια σε περιορισμένες κινήσεις βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και “μαθητευόμενων” traders, χωρίς να μπορεί να βρει τη διέξοδο πάνω από την αντίσταση των 660 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα το αρνητικό πρόσημο κυριαρχεί, με την Coca Cola και τη Grivalia να είναι στο -1% και στο -1,07% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Aegean, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Φουρλής, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ -ο οποίος το 2018 διπλασίασε την κερδοφορία του- σημειώνει κέρδη 2,78%, με την Πειραιώς να κερδίζει 1,20%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Εθνική, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Jumbo, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΔΕΗ και Λάμδα.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα