Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 744,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 741,61 μονάδων (-0,58%) και 751,13 μονάδων (+0,70%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 21,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 13,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 740 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,12%, στις 1.956,96 μονάδες, ενώ στο +0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.227,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 843,08 μονάδες.

Η σημερινή αργία και η χθεσινή ημιαργία στις αμερικανικές αγορές “ανέδειξε” την έλλειψη εγχώριων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να κινήσουν την ελληνική αγορά, με τον τζίρο και τον όγκο να παραμένει και στις δύο συνεδριάσεις σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα. Σαφώς, τα συμπεράσματα που θα μπορούσε να εξάγει κανείς στις πρώτες συνεδριάσεις του δευτέρου εξαμήνου του έτους είναι ελάχιστα, εντούτοις όπως σημειώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές το κλίμα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικό. Ούτε και ουδέτερο…

Και αυτό μάλιστα συμβαίνει όταν οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές σκιαγραφούν κάποια θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία, χωρίς πολλούς αστερίσκους, όπως γινόταν τελευταία. Η αγορά δείχνει φοβερά επιφυλακτική ακόμη και σε θετικές συστάσεις, όπως η σημερινή Morgan Stanley, η χθεσινή Citigroup, αλλά και η προ ημερών JP Morgan.

Ποιος όμως είναι ο λόγος γι’ αυτήν την άκρως απογοητευτική εικόνα της αγοράς; Όπως αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές είναι δύο οι παράγοντες: ο πρώτος είναι η ζημιά που έχει προκαλέσει στην επενδυτική εμπιστοσύνη η υπόθεση της Folli Follie, αλλά και η φημολογία γύρω από άλλες εισηγμένες, και ο δεύτερος είναι η πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αγορά τηρεί στάση αναμονής, προχωρώντας σε “μαζέματα” αρκετών θέσεων που μπορεί να εμπεριέχουν κίνδυνο, ροκανίζοντας έτσι τόσο τον Γενικό Δείκτη όσο και τον FTSE 25. Όπως άλλωστε σημείωσε πρόσφατα και ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, στο ΧΑ ισχύει απόλυτα η ρήση ότι “η εμπιστοσύνη οικοδομείται σε βάθος χρόνου και χάνεται μέσα σε μια στιγμή”.

Για να υπάρξει κάποια στοιχειώδης ηρεμία στην αγορά θα χρειαστεί επομένως χρόνος και δράσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πολυεπίπεδη αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκινώντας από τις εισηγμένες. Πιθανόν η μείωση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας που παραδοσιακά παρατηρείται κατά τους επόμενους δύο μήνες να βοηθήσει στην αποφόρτιση του κλίματος ωστόσο οι δράσεις που θα εμπεδώσουν την αλλαγή του ως προς το θετικότερο θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Στο ταμπλό τώρα, αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές βρέθηκαν υπό την πίεση των ελάχιστων πωλητών, απουσίας αγοραστών άλλωστε, με τις Μυτιληναίο, Σαράντη, Jumbo, Aegean, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ, Φουρλής και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, η Motor Oil στήριξε την αγορά με το +2,63% που κατέγραψε, με τις Τιτάν, Εθνική και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia και ΕΕΕ, με τις ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν χωρίς μεταβολή.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα