Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Λίγες ώρες τελικά κράτησε τελικά η ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με μικρές απώλειες σήμερα, απογοητεύοντας τους επενδυτές που ανέμεναν μια πιο πειστική κίνηση μετά από ένα διήμερο ισχυρών πιέσεων και προσέγγισης κρίσιμων τεχνικών επιπέδων σε αρκετούς τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 786,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 786,05 μονάδων (-0,23%) και 795,51 μον. (+0,91%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 40,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια. Μάλιστα, το ένα πακέτο των 1,18 εκατ. τεμαχίων που διακινήθηκε στην Εθνική στην τιμή των 0,28 ευρώ (ώρα 17:10) ήταν καθοριστικό για το τελικό αρνητικό πρόσημο της μετοχής, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε σε θετικά εδάφη.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,51%, στις 2.063,72 μονάδες, ενώ στο +0,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.236,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,20% στις 901,91 μονάδες.

Αν και το ΧΑ σήμερα προσπάθησε να κινηθεί και πάλι κοντά στις 800 μονάδες (υψηλό ημέρας 795 μονάδες), αντιμετώπισε δύο εμπόδια που τροφοδότησαν εκ νέου τις εντολές πώλησης, αλλά και την επιφυλακτικότητα των αγοραστών, οι οποίοι δεν φάνηκαν ιδιαίτερα διατεθειμένοι να αναλάβουν κάποιο ρίσκο στην παρούσα στιγμή.

Το ένα εμπόδιο ήταν η εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2% – 2,1% φέτος που μετέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά ζητήματα. Ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι επιβραδύνεται εκ νέου η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας αφού λίγο καιρό πριν, τον Μάρτιο στην εγκύκλιο του κ. Χουλιαράκη για το μεσοπρόθεσμο εκφραζόταν η πρόβλεψη για άνοδο ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος.

Η προσπάθεια αντίδρασης όμως δεν είχε βοήθειες ούτε και από το μέτωπο της αξιολόγησης, δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης σε συνδυασμό με τον σαφή στόχο των κλιμακίων των Θεσμών να υπάρξει άμεσα τεχνική συμφωνία. Όπως αναφέρει το Capital.gr, ήδη έχει διαμορφωθεί ένας “γόρδιος δεσμός” ο οποίος οδηγεί σε μία μόνο λύση: στο “σπάσιμο” της τέταρτης αξιολόγησης. Στόχος είναι στο Eurogroup που θα ακολουθήσει λίγες μέρες μετά, στις 21 Ιουνίου, να υπάρξει μία σαφέστατη ένδειξη προόδου στο πεδίο των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές.

Οι θεσμοί προς το παρόν υπολογίζουν σε ολοκλήρωση των εν Αθήναις διαβουλεύσεων έως και το Σάββατο, χωρίς πάντως να αποκλείεται ένα σενάριο ολιγοήμερης παράτασης της παραμονής τους στην Αθήνα (είτε σε επίπεδο επικεφαλής είτε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της τεχνικής συμφωνίας πριν την 24η Μαΐου που συνεδριάζει το Eurogroup, όταν δηλαδή λήγει και το ανάλογο “τελεσίγραφο” του ΔΝΤ για το χρέος.

Σε αυτό το περίπλοκο μείγμα, οι εξελίξεις στην Ιταλία εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τα ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια, ενώ όπως επισημαίνει σήμερα το Capital.gr, οι εξελίξεις με τη Folli Follie έχουν προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλο προβληματισμό στις τάξεις των ξένων θεσμικών επενδυτών που διατηρούν σημαντικές θέσεις σε ελληνικές εισηγμένες. Ο κύριος προβληματισμός αφορά το κατά πόσον έχουν επενδύσει σε μια αγορά που ουσιαστικά δεν είναι αξιόπιστη σε επίπεδο ελεγκτικών μηχανισμών και εποπτείας.

Σύμφωνα με το Capital.gr, ο προβληματισμός αυτός θα αποτυπωθεί τόσο στο προσεχές roadshow του Χ.Α. τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη, όσο και στις ίδιες τις εισηγμένες. Οι τελευταίες έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται “παραινέσεις” για delisting από το ελληνικό Χρηματιστήριο ή στην καλύτερη για παράλληλη διαπραγμάτευση, αλλά με την κύρια εισαγωγή σε ξένη χρηματιστηριακή αγορά, προκειμένου να συνεχίζουν να απολαμβάνουν της στήριξης – και κυρίως των κεφαλαίων – των funds.

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΟΛΠ δεν κατάφεραν, παρά τα ανώτερα του 2% κέρδη που σημείωσαν να καθορίσουν και το πρόσημο του γενικού δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν και τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή οι ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα βαρίδια της αγοράς ήταν η Motor Oil και η Alpha Bank, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 2,84% και 2,20% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, Jumbo, Βιοχαλκο, Τιτάν και Σαράντης. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Folli Follie, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα