Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ελαφρά χαμηλότερα εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας στην Καταλονία.

Ειδικότερα, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,34% και βρίσκεται στις 10.200 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 παραμένει πρακτικά αμετάβλητος στις 390,236 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,08% στις 12.965,71 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί επίσης 0,1% στις 5,361,63 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,2% στις 7.522.22 μονάδες.

Οι συνέπειες από το πρόσφατο δημοψήφισμα για απόσχιση της Καταλονίας έχουν γίνει αισθητές από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Το κυβερνών ισπανικό κόμμα προειδοποίησε τον Καταλανό ηγέτη Carles Puigdemont ότι θα μπορούσε να καταλήξει στη φυλακή αν προχωρήσει στην κήρυξη ανεξαρτησίας σήμερα. Σαν αποτέλεσμα η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει επηρεαστεί στην Ισπανία, με ορισμένες επιχειρήσεις να μετακινούνται από την περιοχή της Καταλονίας.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Sabine Lautenschlaeger, δήλωσε χθες ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων του από το 2018, με απώτερο σκοπό να τερματίσει το σχέδιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρωθυπουργός Theresa May έδωσε ομιλία στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το απόγευμα, ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης με ενδιαφέρον τα στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα