Μικρά κέρδη στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με μικρά κέρδη έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αθόρυβα και σταθερά επιβεβαιώνει τη θετική διάθεση του Φεβρουαρίου, χωρίς βέβαια να προχωρά σε μεγάλες κινήσεις που να εμπεριέχουν ρίσκο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 656,08 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 652,08 μονάδων (-0,46%) και 657,80 μον. (+0,41%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 19,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 439 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,58%, στις 1.737,18 μονάδες, ενώ στο -1,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.088,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 416,49 μονάδες, από το +1,11% ενδοσυνεδριακά.

Το Χρηματιστήριο καταφέρνει να βρίσκει στηρίγματα ακόμη και όταν η πλειονότητα των τίτλων του κλείνει σε αρνητικά εδάφη, όπως η σημερινή, επιτρέποντας επί της ουσίας μια εσωτερική διόρθωση, χωρίς να απειλούνται τα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς να διαφύγει του εύρους που κινείται το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή κάτω από τις 660 μονάδες.

Τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο FTSE 25 δεν δείχνουν να θέλουν να δοκιμάσουν προς στιγμήν τις σημαντικότατες αντιστάσεις των 663 και 1.750 μονάδων αντίστοιχα, καθώς ο τζίρος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, σε μεγάλη εικόνα έχουμε στήριξη στις 631 και 1.661 μονάδες αντίστοιχα.

Παράλληλα, η αγορά αναμένει να βγει λευκός καπνός από τις συνεννοήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το νέο πλαίσιο διαχείρισης των προβληματικών δανείων, με την ψήφιση του νέου νόμου να αναμένεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο συμβιβασμός των θέσεων των δύο πλευρών θα επιτευχθεί με τη μετάθεση του βασικού κριτηρίου παροχής προστασίας από την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας στο ύψος δανεισμού του δανειολήπτη.

Και ο λόγος που η αγορά αναμένει μεγαλύτερη σαφήνεια σε αυτό το μέτωπο είναι προκειμένου να διαγνώσει τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που προφανώς θα προκύψουν. Αυτός άλλωστε είναι και ο μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας για νέες τοποθετήσεις στον κλάδο, ειδικά εκείνων των κεφαλαίων που βλέπουν με μεγαλύτερο ορίζοντα την αγορά.

Εάν σε αυτό το περιβάλλον βοηθούσε και η κυβέρνηση με το να υλοποιεί τις συμπεφωνημένες με τους εταίρους μεταρρυθμίσεις, ίσως η αγορά προεξοφλούσε τις θετικές εξελίξεις με τη διάσπαση των 660 μονάδων. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν δείγματα ότι συνδέει την προστασία πρώτης κατοικίας με προεκλογικά τερτίπια, όπως άλλωστε και με τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ τελικά έμεινε στην πρώτη θέση της ανόδου, αφού έκλεισε στο +3,13%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί με το δικό της +2,09%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Coca Cola, ΟΠΑΠ και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Alpha Bank και Πειραιώς, με την τελευταία μάλιστα να “μαζεύει” από το ενδοσυνεδριακό +5,15%.

Στον αντίποδα, οι Grivalia, Aegean, Eurobank και Βιοχαλκο έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ οι Λάμδα, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Εθνική να περιορίζουν την πτώση τους κάτω από το 1%. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Jumbo και Φουρλής.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα