Μια “νέα εποχή” στη Ζιμπάμπουε επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να αρχίσει “μια νέα εποχή” στη Ζιμπάμπουε, δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αρμοδιότητα την Αφρική την Πέμπτη, προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε να αποχωρήσει από την εξουσία καθώς η πολιτική κρίση στη χώρα έχει φθάσει στην κορύφωσή της.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντόναλντ Γιαμαμότο, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις αφρικανικές υποθέσεις, φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα ο Μουγκάμπε—ο οποίος κυβερνά τη Ζιμπάμπουε επί 37 χρόνια—να παραμείνει σε έναν μεταβατικό ή εθιμοτυπικό ρόλο.

“Πρόκειται για τη μετάβαση της Ζιμπάμπουε σε μια νέα εποχή, πραγματικά αυτό ελπίζουμε”, τόνισε ο Γιαμαμότο.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στη Ζιμπάμπουε αυτή την εβδομάδα. Αναλυτές θεωρούν ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα είχε σκοπό να αποτραπεί η μεταβίβαση της εξουσίας από τον 93χρονο πρόεδρο στη σύζυγό του, την Γκρέις. Επισήμως πάντως ο Μουγκάμπε δεν έχει παραιτηθεί, ούτε ανατραπεί. Φωτογραφήθηκε την Πέμπτη να ανταλλάσσει χειραψία με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Κονσταντίνο Τσιουένγκα.

Ο Γιαμαμότο, ο οποίος μίλησε στο Ρόιτερς στο περιθώριο μιας συνάντησής του με στελέχη της Αφρικανικής Ένωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε “πολύ ρευστή”.

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συζητούσε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Χαράρε εάν στη χώρα προωθούνταν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στους πολιτικούς ηγέτες της Ζιμπάμπουε, ο Γιαμαμότο είπε ότι “η θέση μας ήταν πάντα πως εάν προχωρήσουν σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος, σε οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, κινηθούν για να προστατεύσουν τον χώρο της πολιτικής και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορούμε να αρχίσουμε διάλογο για την άρση των κυρώσεων”.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν χορηγήσει βοήθεια στις αρχές της Ζιμπάμπουε εδώ και χρόνια, πάντως χορηγούν αναπτυξιακή βοήθεια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυρίως στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης.

Το εάν θα προσφερθεί αναπτυξιακή βοήθεια “στην κυβέρνηση, αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στη Ζιμπάμπουε”, συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Γιαμαμότο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με 37 ομολόγους του από κράτη της Αφρικής.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα