Μια δεκαετία μετά τον φονικό τυφώνα «Κατρίνα»

Ακριβώς πριν μία δεκαετία, ο πιο καταστροφικός τυφώνας στην ιστορία των ΗΠΑ, με ταχύτητα 280 χλμ. την ώρα,κυριολεκτικά ισοπέδωσε τεράστιες περιοχές του αμερικάνικου νότου,προκαλώντας  το θάνατο 1.833 ανθρώπων και οδήγησε  πάνω από 11.600 οικογένειες στον δρόμο.Οι τεράστιες υλικές ζημιές, ξεπέρασαν τα 81 δισεκατομμύρια δολάρια.

katrina-10-year-anniversary-promo-master495-v2Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της Νέας Ορλεάνης,όπου σε συνδυασμό με την αδιαφορία της κυβέρνησης του τότε Προέδρου, Τζορτζ Μπους, να προσφέρει στοιχειώδη βοήθεια, οδηγήθηκαν αν όχι στον θάνατο, στην πλήρη εξαθλίωση.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι στη Ν. Ορλεάνη, μία δεκαετία μετά,δεν έχουν επιστρέψει τουλάχιστον 100.000 κάτοικοι, το 80% των οποίων είναι φτωχοί Αφροαμερικανοί.

Έτσι 10 χρόνια μετά την καταστροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται σήμερα να μεταβεί στις πολύπαθες περιοχές,όπου προτίθεται στην ομιλία του να εξάρει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε με τη “μεγάλη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”.

Την επομένη της καταστροφής, “κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη θεαματική πρόοδο που επιτεύχθηκε”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Τζος Ερνεστ, κάνοντας λόγο για μια πόλη που είναι σε “άνθηση” όπου “είναι ωραίο να ζει κανείς και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά”.

Εικόνες απο το ντοκιμαντέρ του National Geographic:

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα