Μητσοτάκης:«Eγκληματική» η απλή αναλογική

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το φορολογικό σύστημα, τον ΕΝΦΙΑ, τη διαπραγμάτευση, τις μεταρρυθμίσεις, την κυβέρνηση, το Δημόσιο και τη διαφθορά μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη «Στον Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Η απλή αναλογική δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Ο μεγάλος συνασπισμός έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα. Κάνει τη Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση. Η αριθμητική της απλής αναλογικής είναι αμείλικτη. Θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα για να κάνει κυβέρνηση χρειάζεται τρεις εταίρους. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για το ελληνικό πολιτικό σύστημα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί με την απλή αναλογική να κόψει την προοπτική της ΝΔ να πάρει ένα πολύ υψηλό ποσοστό. «Δεν θα του βγει. Δεν θα βρει 200 βουλευτές. Εγώ δεσμεύομαι ότι ως πρωθυπουργός αμέσως – σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο- θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «εγκληματική» την απλή αναλογική.

Εθνική γραμμή τα πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2018 δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε όμως πως, παράλληλα πρέπει να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα φέρουν επενδύσεις στην χώρα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας και ανέφερε ως παράδειγμα πραγματικής μεταρρύθμισης την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η απλή αναλογική είναι συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία και αφού τόνισε πως ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει, ανέφερε πως «στην αποχώρησή του θέλει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση και για την οικονομική και φορολογική πολιτική που εφαρμόζει.

Είπε πως όταν αυξάνεις φόρους, δεν έχεις τα προσδοκόμενα έσοδα και πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτέλεσμα μόνο τη φοροδιαφυγή.

«Εμείς θέλουμε να δρομολογήσουμε στοχευμένες φοροαπαλλαγές με προϋπόθεση να μειώσουμε ισόποσα τις δαπάνες», ανέφερε και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα πει για παράδειγμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ότι μπορεί σταδιακά να τον μειώσει ξεκινώντας από τα ακίνητα που δεν φέρνουν εισοδήματα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα έπρεπε να αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να τις κάνει γιατί «δεν τις πιστεύει και δεν έχει την υπηρεσιακή ικανότητα».

«Αυτό που διαφοροποιεί τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εγώ ξέρω πώς θα φέρω επενδύσεις και δουλειές», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως το κριτήριο με το οποίο θα κριθεί αύριο η δική του κυβέρνηση είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι στην Ελλάδα δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων εξηγώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Για το δημόσιο ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα κάνει απολύσεις μόνο εκείνων που μπήκαν παράνομα, με πλαστά πτυχία.

«Δεν αξίζουν να είναι στο δημόσιο και πρέπει να φύγουν. Οριζόντιες απολύσεις δεν θα γίνουν. Δεν χρειάζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη κατανομή του προσωπικού», είπε κατηγορηματικά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε επίσης στο αίτημα για εκλογές λέγοντας πως το κόστος παραμονής της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχα προτείνει ως στέλεχος να διερευνήσουμε την δυνατότητα μήπως μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποφύγουμε τις εθνικές εκλογές. Γιατί εγώ ζήτησα εκλογές; Γιατί πίστευα και πιστεύω ότι το κόστος παραμονής είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πραγματικά πέρασα από μία φάση που διερεύνησα την πιθανότητα ύπαρξης μίνιμουμ συναίνεσης με τον κ. Τσίπρα και βρήκα κλειστή πόρτα. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα παραδείγματα γιατί ο κ. Τσίπρας τορπιλίζει τη συναίνεση για χάρη του δικού του κομματικού ακροατηρίου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι στην τρέχουσα εξέλιξη των πραγμάτων εάν υπάρχουν κάποια σοβαρά πράγματα δεν θα τα στηρίξουμε. Δεν θα κάνουμε μία αφοριστική αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φωτίζουμε ότι στην ελληνική οικονομία υπήρξε πολύ κόστος για να φτάσουμε το 2017 εκεί που ήμασταν στα τέλη του 2014», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τα εσωκομματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν πρόκειται να περιορίσει την πολυφωνία εντός του κόμματος ούτε να δώσει «σκονάκι στους βουλευτές και να τους πω: Θα πείτε αυτά». «Αν υπάρχουν επιμέρους ενστάσεις επιφυλάξεις διαφοροποιήσεις θα μάθουμε μέσα σε ένα δημοκρατικό κόμμα να τις συζητάμε. Εγώ δεν πρόκειται να έχω κάποιο βούρδουλα να συνετίζω τον κόσμο μέσα στο κόμμα εάν έχει διαφορετική άποψη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν θα κινηθώ σε μεταγραφές βουλευτών από άλλα κόμματα», δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές «ως το απόλυτο αουτσάιντερ».

Σε ότι αφορά τη ΝΔ δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, μίλησε για ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και διαμήνυσε ότι «πρόσωπα που έχουν στιγματίσει με τη συμπεριφορά τους δεν έχουν θέση στη δική μου ΝΔ».

Στο μεταξύ σε συνέντευξη του  στην γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να γίνουν νέες εκλογές στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτεί νέες εκλογές και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως βλάπτει ανεπανόρθωτα την χώρα», αυξάνοντας συνεχώς τους φόρους και οδηγώντας την Ελλάδα σε ύφεση.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει παράλληλα ότι είναι ανάγκη να χαλαρώσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές τους όρους του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα και το Brexit, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης θα βγουν ισχυρότερα από την κρίση και δεν θα «καταρρεύσουν».

 

topontiki,gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα