Μητσοτάκης σε Χαν: Να λάβετε μέτρα για την Αλβανία

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για τη Διεύρυνση και για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, με θέμα την απαράδεκτη απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης να παραχωρήσει στο αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού εκτάσεις στη Χειμάρρα που περιλαμβάνουν ιδιοκτησίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω απόφαση «συνιστά ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για «τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, οι οποίες δεν βοηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. και δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδος και τις Αλβανίας».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα «ώστε η συγκεκριμένη απόφαση να ανακληθεί και οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».

Σημειώνει, τέλος, ότι η λήψη των αναγκαίων μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα στείλει «σαφές μήνυμα προς την Αλβανική Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παύσει τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες που υπονομεύουν τόσο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν αστάθεια στην κρίσιμη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα