Μητσοτάκης: Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός οικονομίας και κοινωνίας

«Η επόμενη κυβέρνηση θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των καινούργιων ψηφιακών πολιτικών στο ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι μία κυβέρνηση που θα θέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας σε προτεραιότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, με θέμα την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Η επόμενη κυβέρνηση αυτού του τόπου θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα θέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα και μια κυβέρνηση η οποία θα θελήσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των καινούργιων ψηφιακών πολιτικών στο ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μην είμαστε μόνον ουραγοί και καταναλωτές ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως είμαστε συνήθως».

«Η ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού υποχρεώνει την Ευρώπη, αλλά ειδικά την Ελλάδα, σε μια απόλυτη επαναξιολόγηση των κεντρικών προτεραιοτήτων, διότι δεν έχουμε ως χώρα καμία πολυτέλεια να χάσουμε το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Ψηφιακής Επανάστασης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι δυστυχώς τα πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, διότι, όπως παρατήρησε: «ξεκινάμε από μια πολύ χαμηλή βάση. Στον δείκτη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας η Ελλάδα βρέθηκε στην 27η θέση από την 26η στην οποία ήταν. Και σε όλους τους επιμέρους δείκτες, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, δυστυχώς οι επιδόσεις μας είναι πενιχρές. Την ίδια στιγμή που άλλες χώρες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πιο φτωχές από εμάς, έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα, άλματα θα έλεγα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών αλλά και των κοινωνιών τους, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία».

Δεσμεύτηκε ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα καταστήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας μια κεντρική και οριζόντια πλατφόρμα η οποία θα καθορίζει όλες τις επιμέρους πολιτικές της.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στους τομείς του τουρισμού, της έξυπνης γεωργίας, της ενέργειας, των μεταφορών, των δικτύων, των έξυπνων σπιτιών κ.ά.,

Παρουσίασε 7 κεντρικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας που είναι οι εξής:

  1. Οριζόντια υλοποίηση πολιτικών με τη θέσπιση υπουργού Επικρατείας δίπλα στον πρωθυπουργό, που θα έχει τον κεντρικό συντονισμό όλης της ψηφιακής ατζέντας, διότι, όπως είπε, δεν είναι απλά δουλειά ενός υπουργείου, είναι δουλειά του πρωθυπουργού.
  2. Δίκτυα υψηλής ταχύτητας, στα οποία είπε ότι «είμαστε πολύ πίσω», σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα.
  3. Προστασία προσωπικών δεδομένων, για την οποία απαιτείται συμπληρωματική εθνική νομοθεσία.
  4. Δεξιότητες, γνώσεις, τεχνογνωσία. Υλοποίηση προγράμματος επανεκπαίδευσης 50.000 ανέργων με βασικές γνώσεις προγραμματισμού, οι οποίοι σε 3-6 μήνες θα αποκτήσουν πιστοποίηση.
  5. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ηλεκτρονικές ταυτότητες, ψηφιακή υπογραφή, ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, ηλεκτρονικό εισιτήριο τουριστικών χώρων κ.ά.)
  6. Αναβάθμιση του «Ερμή», της βασικής πύλης εισόδου για δημόσιες υπηρεσίες, για την οποία είπε ότι είναι σήμερα «απαρχαιωμένη».
  7. Σύστημα startup επιχειρήσεων, στήριξη νέας επιχειρηματικότητας.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα