Μητσοτάκης: Εκλογές για βγει από την ομηρία Τσίπρα η Ελλάδα

Εδώ και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε τα ΜΜΕ, όπως φάνηκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, είπε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή. «Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι ο νόμος έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα το ΔΟΛ είπε «Σήμερα το κάνετε με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε, στη συνέχεια κ. Τσίπρα τους συναντούσατε στα κρυφά. Τους εκβιάζετε χρησιμοποιώντας τις δικαστικές τους εκκρεμότητες». «Χρησιμοποιείτε τις δικαστικές τους εκκρεμότητες για να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ, βάζοντας τοποτηρητή τον κ. Μουλόπουλο. Αυτόν τον άνθρωπο είχατε το θράσος να τον υποδείξετε για αντιπρόεδρο του ΕΣΡ αυτή είναι η αντίληψή σας για τις ανεξάρτητες αρχές» συνέχισε.

«Η κλεψύδρα αδειάζει απελπιστικά. Μέσα στο 2017 δεν θα κριθεί μόνο το τρίτο πρόγραμμα αλλά και η πορεία της χώρας. Αν η Ελλάδα συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει διασωληνωμένη και εξαρτώμενη» ανέφερε όσον αφορά την οικονομία.

«Σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η χώρα έχει ανάγκη από μία ικανή κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μία κυβέρνηση που θα την κάνει από παρίοα ισότιμο μέλος τηε ευρωζώνης».

«Σήμερα συγκρούονται ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα με την αλήθεια και λογική».

«Μην διανοηθείτε να παίξετε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο».

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα κάνοντας εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε κανένα αίτημα από τους πιστωτές για επιπλέον μέτρα στον αγροτικό τομέα, λέγοντας πως αυτό ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι αγρότες πείστηκαν πως πρέπει να πάρουν μέρος του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον ρώτησε αν θυμάται τι έλεγε πάνω στα τρακτέρ.

«Ποιά είναι η εικόνα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης στην συνέχεια ανέφερε 9 σημεία για τον αγροτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Οι 9 συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχοι:

1ο: Ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι απελπιστικά χαμηλό, μόλις 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Στόχος μας είναι να πλησιάσουμε αυτά τα δεδομένα, ώστε να δουν όλοι τα οφέλη της εμπορικής συγκέντρωσης και της μείωσης των εξόδων. Ο συνεταιριστικός νόμος που ψηφίσατε, θα καταργηθεί και οι ενώσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού. Δείτε ένα πετυχημένο παράδειγμα, τις ομάδες παραγωγών στην Ημαθία, οι οποίες ως κλάδος έχουν γίνει παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή και το εμπόριο του βιομηχανικού ροδάκινου. Αυτές τις πρακτικές θα έπρεπε να ενθαρρύνετε, αντί να ψηφίζετε νόμους-μνημεία του κρατισμού.

2ο: Ενεργοποιούμε αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.

3ο: Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.

4ο: Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.

5ο: Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.

6ο: Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.

7ο: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα. Καταθέτοντας, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου και της αειφορίας. Παράλληλα, προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Όπως το ρύζι στο Δέλτα Αξιού, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα φασόλια Πρεσπών, κ.α.

8ο: Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Η συμμετοχή όλης της παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο τραπέζι (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ.) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά – επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κάθε στρατηγικού προϊόντος.

9ο: Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.  Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών. Θα συνδιαλέγεται για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σταματά, λοιπόν, οριστικά το φαινόμενο της άναρχης διαβούλευσης της Κυβέρνησης με τα εκάστοτε «μπλόκα αγροτών»

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα