Μηταράκης: Η κυβέρνηση χτίζει μια εικονική πραγματικότητα με ανύπαρκτο success story

«Η χώρα θα βρίσκεται σε ένα μόνιμο καθεστώς εποπτείας» υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Νότης Μηταράκης, αμφισβητώντας την εκτίμηση της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο και σημειώνοντας ότι «η ρητορική της κυβέρνησης, που αφήνει να εννοηθεί ότι από τον Αύγουστο θα ανοίξει τους κρουνούς του χρήματος, είναι επικίνδυνη καθώς δίνει λάθος σήματα στις αγορές από τις οποίες πρέπει να αντλήσει κεφάλαια».

Ο τομεάρχης της ΝΔ, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «χτίζει ένα ανύπαρκτο success story», ενώ αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών, σημειώνει ότι «ο ακριβής χρόνος είναι άγνωστος», ωστόσο -όπως λέει- «σε κάθε περίπτωση μπαίνουμε σταδιακά σε προεκλογική περίοδο».

Ερωτηθείς για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ. Μηταράκης εκτιμά ότι «η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αξιοποιεί αποτελεσματικά το πλεονέκτημα που έχουμε ως χώρα-μέλος της ΕΕ» και υποστηρίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει, από την πρώτη στιγμή, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος». Πέραν τούτων, ο τομεάρχης της ΝΔ εκφράζει τον φόβο ότι «ένα σοβαρό επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά θα είχε άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό και θα επηρεαζόταν η εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές».

Αναφερόμενος στο ζήτημα επίλυσης του θέματος με την ΠΓΔΜ, ο Νότης Μηταράκης επαναλαμβάνει ότι «η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, έχει καταγγείλει ότι δεν υπάρχει από την κυβέρνηση προσπάθεια να αναπτυχθεί εθνική στρατηγική» και σημειώνει ότι «η αδιαλλαξία της γειτονικής χώρας δεν είναι ένα νέο δεδομένο».

Τέλος, για την υπόθεση Novartis, ως μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την σχετική υπόθεση δηλώνει ότι «πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από την αρχή, ήταν να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Novartis για πολιτικούς εντυπωσιασμούς και για να πλήξει πολιτικούς αντιπάλους». Κατά συνέπεια, δηλώνει ο κ. Μηταράκης, «εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται η απόφαση των εμπλεκομένων προσώπων να μην προσέλθουν και να τοποθετηθούν επί διαδικαστικών θεμάτων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Νότη Μηταράκη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Μηταράκη, η ΝΔ διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» τον Αύγουστο του ΄18 όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. Τουτέστιν, η ΝΔ εννοεί ότι η χώρα αφενός θα δανείζεται από τις αγορές αφετέρου θα λαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα;

Απ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τα μέτρα μέχρι και το 2022: 1% ΑΕΠ από το αφορολόγητο, 1% ΑΕΠ από το συνταξιοδοτικό και συνολικά 5,2 δισ. ευρώ μέτρα λιτότητας για το 2019 και 2020. Έχει δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης και τη σταθερότητα των δημοσιονομικών. Έχει δημεύσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια μέσω του Υπερταμείου. Η χώρα θα βρίσκεται σε ένα μόνιμο καθεστώς εποπτείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του EWG Χανς Φάιλμπριφ, δήλωσε στα ΝΕΑ ότι «θα χρειαστεί κάτι μεταξύ μιας κανονικής εποπτείας και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος». Άρα για ποια καθαρή έξοδο μιλάμε;

Από την άλλη, δεν εξασφάλισε κανενός είδους χαμηλότοκη χρηματοδότηση, ούτε προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία θα είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις διεθνών κλυδωνισμών. Η ρητορική της, που αφήνει να εννοηθεί ότι από τον Αύγουστο θα ανοίξει τους κρουνούς του χρήματος, είναι επικίνδυνη καθώς δίνει λάθος σήματα στις αγορές από τις οποίες θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια. Άρα με τα λόγια και τα έργα της μας βάζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι μέτρων, εποπτείας, έλλειψης χρηματοδότησης και υψηλών επιτοκίων, δυναμιτίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία 10 χρόνια.

Ερ. Για παράδειγμα, κάτι που ενδιαφέρει πολλούς συμπολίτες μας, «έρχεται νέο κούρεμα στις συντάξεις»;

Απ. Μα φυσικά έρχεται νέα μείωση στις συντάξεις. Τη φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από 1.1.2019: «μαχαίρι» έως 18% στην καταβαλλόμενη σύνταξη. Οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με το νόμο Κατρούγκαλου είναι μειωμένες κατά περίπου 20% σε σχέση με τις παλιές, ενώ για ειδικές κατηγορίες, όπως οι χήρες, οι μειώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες. Σας δίνω πραγματικό παράδειγμα που συνταξιούχος με σύνταξη 995 ευρώ πέθανε και η χήρα του πήρε σύνταξη 392 ευρώ! Το 2014 και παρά τις περικοπές της «ανάλγητης» κυβέρνησης Σαμαρά, η ίδια σύνταξη χηρείας θα ήταν 785 ευρώ. Σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου, οι συνταξιούχοι χάνουν άλλες 2-3 συντάξεις ετησίως. Εκεί που ο κ. Τσίπρας υποσχόταν δεκατρείς συντάξεις, τώρα δίνει εννιά! Οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα με αποκλειστική ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ερ. Ως εκ τούτου, αν συμβούν τα παραπάνω, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση επενδύει μόνο στις εντυπώσεις και όχι στην πραγματικότητα την οποία, εν τέλει, θα βιώσουμε όλοι μας; Ποιο θα είναι το κέρδος της, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αποκλείει τις πρόωρες εκλογές;

Απ. Μα ήδη βιώνουμε μια εικονική πραγματικότητα η οποία δεν υφίσταται. Η κυβέρνηση χτίζει ένα ανύπαρκτο «success strory», υποθηκεύοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια. Ο ακριβής χρόνος των εκλογών είναι άγνωστος. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, μπαίνουμε σταδιακά σε προεκλογική περίοδο. Και έχουν ξεκινήσει ήδη τα νέα ψέματα. Χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Καμμένου την περασμένη Τρίτη, ότι δεν είναι αφελείς ώστε να πάνε σε εκλογές με περικοπές συντάξεων. Η κυβέρνηση δίνει το στίγμα ότι χωρίς ντροπή, θα μπει σε ένα νέο κύκλο παροχολογίας (και το βλέπουμε ήδη με τα όσα γίνονται με διαγωνισμούς προσλήψεων και την υποβάθμιση του ΑΣΕΠ). Δεν ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις, αλλά έχει μοναδικό στόχο τη διατήρηση της εξουσίας. Έτσι έκανε και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, που υφάρπαξε με ψέματα την ψήφο του ελληνικού λαού. Να θυμίσω τις υποσχέσεις για 13η σύνταξη, το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το σκίσιμο του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο και την περήφανη διαπραγμάτευση που ακύρωσαν μεγάλο μέρος από όσα με κόπο είχαμε πετύχει το 2012-2014.

Ερ. Να περάσουμε και στα εθνικά θέματα και να σας ρωτήσω. Μία μέρα μετά τη συνάντηση της Βάρνας και με δεδομένη την πίεση που ασκήθηκε στην Τουρκία από τους εταίρους το τούρκικο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών. Είστε αισιόδοξος ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας θα λήξει άμεσα;

Απ. Δυστυχώς μετά τη Βάρνα ο κ. Ερντογάν όχι μόνο δεν αναδιπλώθηκε, αλλά προχώρησε σε νέες προκλήσεις, θέτοντας ανοιχτά θέμα ανταλλαγής των «8» με τους 2 Έλληνες. Εκκρεμεί η διάψευση της δήλωσης Ερντογάν ότι υπήρχε δέσμευση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αξιοποιεί αποτελεσματικά το πλεονέκτημα που έχουμε ως χώρα- μέλος της ΕΕ. Αντίθετα, με τις αντιφατικές δηλώσεις, από τον πρωθυπουργό που το είχε χαρακτηρίσει «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο», μέχρι τον κ. Καμμένο που μίλησε για «ομήρους», φαίνεται ότι και σε αυτό το θέμα υπάρχει ασυνεννοησία και ανακολουθίες. Ο πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει από την πρώτη στιγμή καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ήδη από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, προ δεκαημέρου, όπως και στο Κατάρ, τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, αλλά και σε όλες τις συνεντεύξεις του σε ξένα ΜΜΕ απαρίθμησε μια προς μια όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας και έθεσε μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο αξιωματικών μας ως την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας την ανάγκη να γυρίσουν άμεσα στην πατρίδα μας.

Ερ. Κύριε Μηταράκη, ένα τυχόν επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά θα είχε επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία;

Απ. Η Ελλάδα είναι μια μικρή και ανοιχτή οικονομία. Συνεπώς κάθε διεθνής κρίση, οικονομική ή πολιτική έχει αντίκτυπο και σε εμάς. Ένα σοβαρό επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά, θα είχε καταρχάς άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό, που αυτή τη στιγμή είναι η κινητήριος δύναμη της έστω ασθενικής ανάπτυξης. Επίσης θα επηρεαζόταν και η εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές με επιπτώσεις σε spreads και επιτόκια. Για το λόγο αυτό και πολλοί αναλυτές θεωρούν ως αναγκαία την ύπαρξη προληπτικής γραμμής.

Ερ. Στο θέμα της επίλυσης του ζητήματος με την ΠΓΔΜ είναι «προ των πυλών» ή θα υπάρξει μία ακόμη αναβολή και θα μετατεθεί για αργότερα;

Απ. Από την πρώτη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει καταγγείλει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση και καμία προσπάθεια να αναπτυχθεί μια εθνική στρατηγική. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εν κρυπτώ και μέσω διαρροών στα ΜΜΕ. Άρα δε μπορούμε ούτε να γνωρίζουμε και ούτε φυσικά να πάρουμε θέση για το πότε θα υπάρξει λύση και ποια θα είναι αυτή. Εμείς σε κάθε περίπτωση, δεν συζητάμε καν μια λύση η οποία δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα θέματα του αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων, συμπεριλαμβανομένου και του Συντάγματος.

Ερ. Ωστόσο εάν το ζήτημα δεν οδηγηθεί σε λύση θα λέγατε ότι την ευθύνη θα έχει η μη συναντίληψη των δύο κυβερνητικών εταίρων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ή η αδιαλλαξία της γειτονικής χώρας να προχωρήσει σε συνταγματική αλλαγή;

Απ. Η αδιαλλαξία της γειτονικής χώρας δεν είναι ένα νέο δεδομένο. Προϋπήρχε και ήταν γνωστή. Εμείς όμως σήμερα ξεκινήσαμε χωρίς εθνικό μέτωπο: η κυβέρνηση είναι βαθιά διχασμένη (άλλα ακούμε από το Μέγαρο Μαξίμου, άλλα από το υπουργείο Εξωτερικών, άλλα λέει ο κυβερνητικό εταίρος και ΥΠΕΘΑ κ. Καμμένος). Και αυτό το εκμεταλλεύονται οι γείτονες μας, ενώ αποδυναμώνεται και η ισχύς της χώρας διεθνώς.

Ερ. Κύριε Μηταράκη, η απέλαση επτά Ρώσων διπλωματών και από το ΝΑΤΟ στον απόηχο της υπόθεσης Σκριπάλ σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου «ψυχρού πολέμου»;

Απ. Υπάρχουν εμφανώς στοιχεία επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος. Αυτό θα επηρεάσει και τη διεθνή οικονομία, ενώ φυσικά θα υπάρχουν επιπτώσεις και για τη χώρα μας η οποία βρίσκεται σε αδύναμη θέση τόσο οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Είναι ευθύνη όλων μας να θωρακιστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, να υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα βασικά εθνικά θέματα και φυσικά να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Ερ. Να περάσουμε και στην υπόθεση Novartis και να σας ρωτήσω: Συμφωνείτε με την άρνηση των εμπλεκομένων προσώπων να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής; Δεν δυσχεραίνει η εξέλιξη αυτή τη διαλεύκανση της υπόθεσης;

Απ. Αποδείχτηκε περίτρανα με την απόφαση της περασμένης Πέμπτης ότι πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν εξαρχής να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Novartis για πολιτικούς εντυπωσιασμούς και για να πλήξει πολιτικούς αντιπάλους. Γι΄ αυτό ετοιμάζεται να κρίνει εαυτόν αναρμόδιο να προχωρήσει στην ουσία, ουσιαστικά στέλνοντας στο αρχείο τα πιθανά αδικήματα που διαβίβασε η Εισαγγελία στη Βουλή, στερώντας στους εμπλεκόμενους το ανθρώπινο δικαίωμά τους να εξεταστεί η υπόθεση. Αφήνοντας να αιωρείται η λάσπη… Άρα εκ του αποτελέσματος, δικαιώνεται η απόφαση των εμπλεκόμενων προσώπων να μην προσέλθουν και να τοποθετηθούν επί διαδικαστικών θεμάτων. Θυμίζω ότι όλοι είχαν δηλώσει ότι ήταν διαθέσιμοι να καταθέσουν εφόσον η πλειοψηφία αποφάσιζε να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή διευκρινίζω ότι ως μειοψηφία είχαμε τη θέση ότι πρέπει η Προανακριτική να ασχοληθεί με την ουσία, ώστε να μη μείνουν σκιές. Για αυτό και είχαμε αποσυρθεί προσωρινά, αναμένοντας την απόφαση της πλειοψηφίας επί του θέματος. Σήμερα δικαιώνεται απόλυτα η στάση μας.

Ερ. Δηλαδή, κ. Μηταράκη είστε απόλυτα βέβαιος ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο Novartis;

Απ. Καταρχάς έργο της Προανακριτικής Επιτροπής δεν είναι η διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, αλλά ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Και από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε δει τέτοιες δεν προκύπτουν. Ως προς το πολιτικό σκέλος, θεωρώ ότι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν και θυμούνται πότε και από ποιους ψηφίστηκε η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που οδήγησε σε μειώσεις τιμών σε φάρμακα έως και πάνω από 40%. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2013, εν μέσω σφοδρών αντιρρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις τότε τοποθετήσεις τους ταυτίζονταν με τις θέσεις των φαρμακοβιομηχάνων (συγκρίνοντας κανείς τα κείμενα θα δει και την ίδια φρασεολογία). Θυμίζω ότι ο τότε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο και μετέπειτα υπουργός, κ. Κουρουμπλής είχε προαναγγείλει εξεταστική εναντίον αυτών που είχαν προχωρήσει με τη μείωση της τιμής των φαρμάκων.

Ερ. Είστε μέλος της Εξεταστικής για την Υγεία. Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες Πολάκη για τρύπα στο ΚΕΕΛΠΝΟ όπου πλέον ορίστηκαν πραγματογνώμονες, καθώς η ΝΔ προσκόμισε στοιχεία που αναιρούσαν το ποσό των 230 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε καταγγείλει ο κ. Πολάκης;

Απ. Ο κ. Πολάκης ήρθε στην εξεταστική την προηγούμενη εβδομάδα και αποκάλυψε «σκάνδαλο» με 230 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι υπήρξαν έσοδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά δεν κατεγράφησαν ποτέ ως έξοδα. Με προσεκτικούς υπολογισμούς είδαμε ότι είχε διπλο-υπολογίσει τα ταμειακά υπόλοιπα κάθε έτους ως νέο έσοδο. Μπέρδεψε δηλαδή ροές εσόδων με ταμειακό υπόλοιπο. Θα έπρεπε, λοιπόν, πρώτα να είναι σίγουρος για τους υπολογισμούς τους και μετά να καταγγέλλει σκάνδαλα. Η Νέα Δημοκρατία σταθερή στη θέση ότι όλα πρέπει να βγουν στο φως, τάχθηκε υπέρ του ορισμού πραγματογνωμόνων- ελεγκτών στο σύνολο των οικονομικών στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ σύμφωνα με τα άρθρα 185 και 186 του ΚΠΔ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα