Με 153 «ναι» εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ ,η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το νέο πακέτο προαπαιτούμενων που εγκρίθηκε με 153 «ναι». Η συζήτηση διεξήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μετά την υπερψήφισή του αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.85948-vouli1430762504

“Ναι”ψηφίσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Οι εννέα απόντες: Κατερίνα Παπακώστα, Μάριος Σαλμά, Γεωργία Μαρτίνου, Λευτέρη Αυγενάκη, Κώστα Γκιουλέκα, Σταύρο Καλαφάτη (Ν.Δ) , Γιάννη Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ) Γιώργο Κατσιαντώνη (Ένωση Κεντρώων) και Γιάννη Σαχινίδη (Χρυσή Αυγή)

Την Tετάρτη αναμένεται η έκθεση των θεσμών και πιθανότατα την Πέμπτη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, ούτως ώστε έως το τέλος της εβδομάδας να συνεδριάσει το ΔΣ του ESM για την εκταμίευση των χρημάτων.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για τα κόκκινα δάνεια αλλά και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με το οποίο προβλέπεται αύξηση μισθού για 314 χιλιάδες υπαλλήλους. Ονομαστική μείωση αποδοχών θα δει περίπου το 45% των υπαλλήλων, ωστόσο θα διατηρήσουν τους μισθούς τους, καθώς θα λαμβάνουν το υπολειπόμενο ποσό ως προσωπική διαφορά.   Χθες στην επιτροπή Οικονομικών περισσότερες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκλήθηκαν για τις αυξήσεις στο δημόσιο, παρά για τα κόκκινα δάνεια. 

Αναλυτικότερα:

Κόκκινα δάνεια

Τα μεγάλα επιχειρηματικά χρέη μπαίνουν από τώρα στο στόχαστρο, τη στιγμή που η συζήτηση για τα «ευαίσθητα» κόκκινα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρομεσαία) μετατίθεται για την 15η Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία προβλέπει το άμεσο άνοιγμα της αγοράς από ιδιωτικά κεφάλαια για τα στεγαστικά δάνεια που δεν αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας και στα επιχειρηματικά δάνεια για εταιρείες με τζίρο άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, η ελληνική πλευρά θα αναλάβει να ετοιμάσει το κανονιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση και των υπόλοιπων κόκκινων δανείων (στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων) κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει και νέος γύρος διαπραγμάτευσης επί του θέματος.

Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Η συμφωνία για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν προβλέπει σε νούμερα τον στόχο για τις αποκρατικοποιήσεις. Ελλάδα και θεσμοί συμφώνησαν να αφήσουν υπό διαμόρφωση το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου, το οποίο θα συγκροτηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και σε αυτό θα υπαχθούν τα ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ.

Το 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο

Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ είχε κλείσει ήδη από την Πέμπτη. Η λύση προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα μέτρα

1) Σχεδιασμός της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταθέσει προτάσεις με τους βασικούς άξονες για την θεσμοθέτηση της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

2) Υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων

Υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και την καταπολέμηση της αλυσιδωτής απάτης (τύπου carrousel).

3) Αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και την μείωση των τιμών των διαγνώσεων από ιδιώτες γιατρούς.

4) Ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ

Τελικές αποφάσεις και συμφωνία για τη  διδικασία επιλογής της διοίκησης του Ταμείου, για τις αμοιβές των μελών τη Επιτροπής Επιλογής και για την ολοκλήρωση των διορισμών έως τα τέλη Δεκεμβρίου

5) Νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών

Υιοθέτηση παράγωγης νομοθεσίας για το σύστημα οικονομικής βοήθειας των αδύναμων νοικοκυριών ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές υπό των νόμο για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών και έκδοση απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδας για τα κριτήρια που θα καθορίζουν την μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Κατάθεση, επίσης του σχεδίου για την δημιουργία περιουσιολογίου εως το τέλος του Ιουνίου του 2016.

6) Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ

Υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεις από την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα αναψυκτικά και τα πετρελαϊκά προϊόντα.

7) Αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα

Έκδοση υπουργικής απόφασης για την επανασύσταση της ενδο-υπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

8) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία

Εφαρμογή του νόμου 4314/2014 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και σχέδιο δράσης για  τα συγχρηματοδοτούμενα έργα – τους αυτοκινητόδρομους, το μετρό, τα σχέδια για τα λύματα και τα στερεά απόβλητα.

9) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία

Κατάθεση από την κυβέρνηση προτάσεων για τη βελτίωση του νόμου 4269 για την χωροταξία και συμφωνία επί προεδρικού διατάγματος για τον ορισμό των δασικών περιοχών.

10) Μισθολόγιο στο Δημόσιο

Νομοθέτηση ενιαίου συστήματος αμοιβών για τον δημόσιο, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και δέσμευση για συνέχιση του κανονισμού για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο και το 2016. Το νέο μισθολόγιο, δεν θα προβλέπει μειώσεις για κανέναν. Θα προβλέπει ωστόσο διαφορετικές ταχύτητες αναπροσαρμογής των μισθών που σημαίνει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη θα έχουν ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη από τα μεσαία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα