Με τόκους απειλεί ο Έτινγκερ τη Ρώμη αν δεν πληρώσει εγκαίρως την εισφορά της στον προϋπολογισμό

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία ότι θα της ζητηθεί να καταβάλει και τόκους αν δεν πληρώσει εγκαίρως το μερίδιο που της αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της διένεξής της με τις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική πολιτική.

Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο απείλησε να μην καταβάλει τη συνεισφορά της Ιταλίας για τον επόμενο χρόνο αν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν να παραλάβουν τους μετανάστες που είχαν διασωθεί στη θάλασσα και βρίσκονταν εγκλωβισμένοι πάνω σε ένα πλοίο, σε ιταλικό λιμάνι. Την Δευτέρα, αφού μόνο η Ιρλανδία και η Αλβανία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, ο Ντι Μάιο είπε ότι θα ασκήσει βέτο στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ αν οι άλλες χώρες δεν αρχίσουν να αναλαμβάνουν το βάρος των μεταναστών που φτάνουν δια θαλάσσης στη χώρα του.

«Μπορούμε μόνο να προειδοποιήσουμε τη Ρώμη να μην μπλέκει τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής με τον προϋπολογισμό της ΕΕ», είπε ο Γερμανός πολιτικός μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt. «Όλα τα μέλη είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν εγκαίρως τις εισφορές τους. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παραβίαση της συνθήκης και θα πυροδοτούσε την καταβολή τόκων», πρόσθεσε.

Η Ιταλία καταβάλλει ετησίως στον προϋπολογισμό της ΕΕ περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Έτινγκερ σήμερα ο Ντι Μάιο, από το Κάιρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η θέση της χώρας του σε ό,τι αφορά το βέτο στον προϋπολογισμό δεν έχει αλλάξει.

«Αν τις προσεχείς ημέρες (οι εταίροι στην ΕΕ) θέλουν να ανακαλύψουν εκ νέου το πνεύμα αλληλεγγύης πάνω στο οποίο ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως μπορούμε να συζητήσουμε» για την άρση του βέτο, πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα