Με το βλέμμα στις Πρέσπες

Μετά την εξασφάλιση των 151 στην χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης και τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίζει το πρώτο του στοίχημα, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον τα επόμενα βήματα, ενώ επιχειρεί να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους, ενόψει και της επικείμενης ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Γράφει η Ελευθερία Κοσμοπούλου 

Άλλωστε, μετά το διαζύγιο και με τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει πλώρη για την αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς, με στόχο την συγκρότηση ευρύτερου μετώπου προοδευτικών δυνάμεων.

Τα επόμενα βήματα του Μαξίμου ωστόσο, φαίνεται πως προκαλούν τριγμούς στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, με τις ζυμώσεις το τελευταίο διάστημα να κορυφώνονται μια ανάσα…πριν τις Πρέσπες.

Σε θολά νερά το Ποτάμι

Σύγχυση επικρατεί στο Ποτάμι, καθώς πλέον γίνονται ξεκάθαρες οι εσωκομματικές διαφορές με όχημα το «Μακεδονικό». Ωστόσο, η χθεσινή τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη πως « η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πρέπει να σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφος για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες , δεν σημαίνει και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ερμηνεύτηκε θετικά από το Μαξίμου.

Άλλωστε, ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι γεγονός, πως βρίσκεται μεταξύ της προσωρινής ενότητας του κόμματος του, (σε περίπτωση που ακολουθήσει τις απόψεις Αμυρά και Ψαριαννού) και της συνέπειας των λόγων του, καθώς εδώ και καιρό έχει ήδη πάρει θέση υπέρ της συμφωνίας.

Παρόλα αυτά, αρκετά πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Το ενδιαφέρον στο ΚΙΝΑΛ

Mε δεδομένο πως η στάση του Ποταμιού θεωρείται αμφίβολη, το Μαξίμου φαίνεται να μην εφησυχάζει, προσπαθώντας να εντοπίσει πρόσωπα μέσα από το ΚΙΝΑΛ που ενδεχομένως θα μπορούσαν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, για να μη βρεθεί αναγκασμένη να προχωρήσει σε διαγραφές την επομένη της ψηφοφορίας, μάλλον, προεξοφλεί την στάση διαφοροποίησης κάποιον βουλευτών, αλλά και του Θεοχαρόπουλου, ο οποίος ωστόσο επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Μένει πλέον να δούμε, αν η επιχείρηση υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που οδηγεί σε αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη με προοδευτικό πρόσημο θα ευοδωθεί τελικώς από το Μαξίμου ή αν η κρίση ταυτότητας που είναι γεγονός πως πλέον δημιουργείται εντός των κομμάτων, θα οδηγήσει σε μια στασιμότητα με αμφίβολη κατεύθυνση…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα