Με το βλέμμα στη Συνταγματική Αναθεώρηση…

 

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος

Στο “φουλ” δουλεύουν υπουργοί και συνεργάτες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να κάνει και αυτό πράξη όπως είχε εξαγγείλει στη ΔΕΘ.

Γι’ αυτό το λόγο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη 23/10, στις 18.00, με θέμα συζήτησης τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Προς την ίδια κατεύθυνση θα υπάρξει και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος, έπειτα από μία “μίνι” αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική φέρνοντας στο τραπέζι το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και ψηφίζοντας μέτρα για την ανακούφιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή και εν συνεχεία να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί την πρόταση.

Αναφορικά με την πρώτη ψηφοφορία, αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ ένα μήνα αργότερα θα διεξαχθεί και η δεύτερη ψηφοφορία.

Παράλληλα, όλα τα βλέμματα εστιάζουν στο θέμα των «διακριτών ρόλων» Εκκλησίας-κράτους που προωθείται ανάμεσα στους δύο θεσμούς.

Υπενθυμίζεται, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έκθεσή του, είχε αναφερθεί στις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου είχε χαρακτηρίσει θετικά τις συνεχιζόμενες ιδιωτικού χαρακτήρα επαφές μεταξύ αξιωματούχων της ορθόδοξης Εκκλησίας και μελών μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, αναφέρεται ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική αλλαγή από την προηγούμενη περίοδο και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αναφορές  για καταχρήσεις και διακρίσεις στον τομέα των θρησκευτικών πεποιθήσεων, εντούτοις εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, όπως χαρακτηριστικά είχαν αναφέρει οι ΗΠΑ, προχώρησαν σε θετικά βήματα για την προαγωγή της θρησκευτικής ελευθερίας.

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση εξετάζει τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες τις δύσης, με στόχο να «κατοχυρωθεί η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους», χωρίς όμως η Ορθόδοξη εκκλησία να χάσει τον ρόλο της στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα