Με το βλέμμα στη συμφωνία και το χρέος…

Μπαράζ επαφών ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με νέα ημερομηνία σταθμό την 22α Μαΐου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.

Στόχος, όπως έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική πλευρά είναι η παράλληλη επίτευξη συμφωνίας για τη διευθέτηση του χρέους.

Με την έλευση των Θεσμών στη χώρα η ελληνική πλευρά οφείλει:

1. Να είναι καθορισμένα στην τελευταία τους λεπτομέρεια και ψηφισμένα από την ελληνική Βουλή όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019 και για το 2020.

2. Να έχουν προσδιοριστεί οι δημοσιονομικοί στόχοι τουλάχιστον μέχρι το 2021.

3. Να έχει υπάρξει συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τουλάχιστον στις βασικές παραμέτρους.

4. Να έχει εγκριθεί από το δ.σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

5. Να έχει εγκριθεί από το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

6. Να έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης η εκταμίευση της δόσης των τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό πάνω από 1,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Στις 22 Μαΐου θα τεθεί προς έγκριση η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης στο Eurogroup.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 21 Απριλίου ο διοικητής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα παρουσιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο και αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμη και πάνω από το 3,5% έναντι στόχου 0,5%.

Επίσης το Σαββατοκύριακο, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα αναζητηθεί ο συμβιβασμός για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Από τον πρωθυπουργό μέχρι τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη το αισιόδοξο κλίμα δεν αλλάζει, είναι δεδομένο και παραπέμπει στην εκτίμηση ότι διαμορφώνονται τώρα οι συνθήκες για να δοθεί θετικό σήμα από τη Σύνοδο του ΔΝΤ για τις προκαταρκτικές συζητήσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Γι’ αυτό και η ελληνική αποστολή, υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ετοιμάζεται να ταξιδέψει προς την έδρα του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, ενισχύεται και από τον «ειδικό» για το χρέος Στέλιο Παπαδόπουλο.

Τις ίδιες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και εφόσον χρειαστεί δεν θα αποφύγει έναν νέο κύκλο επικοινωνιών με κορυφαίους στο παζλ των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με αφορμή την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στο λεγόμενο Ουάσιγκτον Γκρουπ οι υπουργοί Οικονομικών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, ως γνωστόν, επιμένει για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά το 2019. Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι για το Μαξίμου οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικής σημασίας, αφού γνωρίζει ότι οι θετικές εξελίξεις περνούν μέσα από το ΔΝΤ και την επιδιωκόμενη επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 25 Απριλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα