Site icon The Indicator

Με το βλέμμα στην Άγκυρα και τις διεθνείς αγορές

Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στην περιοχή των Ιμίων ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά. Ο Α.Τσίπρας αναμένεται να δώσει αυστηρή απάντηση στις προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν, δίνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας για άμεση απάντηση σε κάθε τουρκική πρόκληση.

Με την επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αμβλύνει την κατάσταση αναταραχής που έχει προκληθεί τις τελευταίες 48 ώρες στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας στα Ίμια και την κυπριακή ΑΟΖ.

Συγχρόνως προβλέπεται ότι τόσο η παρουσία του στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού όσο και τα μηνύματα που θα εκπέμψει θα στοχεύουν να πείσουν τις διεθνείς αγορές ότι υπάρχει κλίμα σταθερότητας στη χώρα, δεδομένου  ότι θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό, η συνεχής άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων τις ημέρες μετά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, οφείλεται και στο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Υπό το φως των πρόσφατων αυτών εξελίξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε χθες για εκτόνωση της έντασης στην περιοχή του Αιγαίου, σημειώνοντας πως λαμβάνονται όλα τα πρόσφορα μέτρα ώστε να μην “ανέβει” περισσότερο η θερμοκρασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ότι καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Στο διπλωματικό πεδίο είναι φανερό ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η εκτόνωση των τελευταίων δύο ημερών είναι προσωρινή και προσβλέπει στις αντιδράσεις και τη στήριξη Ε.Ε και ΗΠΑ.

Τόσο ο κ. Τζανακόπουλος όσο και ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος, σε δημόσιες δηλώσεις τους υπογράμμισαν τη σημασία της στήριξης των ευρωπαικών και διεθνών συμμαχιών της χώρας.

“Οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία -την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί – θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό” ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας ( ΕΡΑ) ενώ το ζήτημα έθεσε στο ΝΑΤΟ και ο υπουργός Αμύνης, τονίζοντας ότι περιμένει τις αντιδράσεις των συμμάχων.

“Μετά από την τελευταία συμφωνία για τη μετανάστευση της Ε.Ε., τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Δεν έχουμε παραβίαση δηλαδή μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών”, είπε ο (κατά τα άλλα πρωτοφανώς φειδωλός σε δηλώσεις αυτές τις μέρες) Πάνος Καμμένος, επιχειρώντας να θέσει και την Ε.Ε προ των ευθυνών της.

Στην Τουρκία Τίλερσον και Πάϊατ

​Παράλληλα, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένει η ελληνική πλευρά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα, τον οποίο θα συνοδεύει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάϊατ.

Οι δύο άνδρες θα βρίσκονται στην Άγκυρα σήμερα και αύριο με επίσημη ατζέντα την “φιλόδοξη ενεργειακή” πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πρόκειται για επίσκεψη η οποία πραγματοποιείται ένα 24ωρο μετά το μήνυμα ουδετερότητας του State Department σε Αθήνα και Τουρκία: “Βρείτε τα”, το οποίο ασφαλώς δεν ενθουσίασε την ελληνική πλευρά.

 

Exit mobile version