Με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας συναντήθηκε ο Ν. Βούτσης

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων αλλά και συνεργασίας σε περιφερειακά προβλήματα καθώς και στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών συνελεύσεων διεθνών οργανισμών.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση:

Σε ιδιαίτερα θερμή, φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικολάου Βούτση, με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Vyacheslav Volodin, παρουσία αντιπροσωπειών των δύο κοινοβουλίων, στο κτήριο της Κρατικής Δούμας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων αλλά και συνεργασίας σε περιφερειακά προβλήματα καθώς και στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών συνελεύσεων διεθνών οργανισμών.

Οι Πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

VVolodin: «Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στη Μόσχα και ελπίζω ότι αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τις οποίες έχουμε τόσες κοινές αξίες όπως με την Ελλάδα. Οι σχέσεις μας βασίζονται στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την ιστορική φιλία των λαών μας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η εγγύτητα των θέσεών μας στα περιφερειακά ζητήματα. Το 2016 ήταν έτος πολύ πλούσιο για τη ρωσο-ελληνική συνεργασία, δεδομένων των πολυάριθμων επαφών και της σημαντικής συνεργασίας που αναπτύχθηκαν σε πολλούς τομείς και σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο».

Μάλιστα, ο κ. Volodin ενημέρωσε τον κ. Βούτση για την πρόσφατη απόφαση διδασκαλίας των ελληνικών στα ρωσικά σχολεία ως ξένης γλώσσας.

Ν Βούτσης: «Είναι σημαντικό για τις δύο χώρες ότι οι κοινές παραδόσεις και το ότι ποτέ δεν ήρθαμε αντίπαλοι σε πεδίο μάχης συνενώνονται σήμερα με κοινές αξίες στα μεγάλα περιφερειακά ζητήματα. Γνωρίζετε ότι έχουμε πολύ ειδικά προβλήματα ως χώρα επειδή βρισκόμαστε στο επίκεντρο δύο κρίσεων που ταλαιπωρούν όλη την Ευρώπη, την οικονομική και την προσφυγική. Παρ’ όλα αυτά, η σοφία έξι ετών, όσο διαρκεί τουλάχιστον η οικονομική κρίση, που έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, μας κάνει να βλέπουμε τη λύση αυτών των θεμάτων μέσα στο ‘‘μεγάλο κάδρο’’, που περιλαμβάνει τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Είμαστε σε μια θέση -και ως χώρα και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πολύ κοντά σε δύο μεγάλες περιοχές που έχουν αποσταθεροποιηθεί: τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και γι’ αυτό έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι η λύση στα προβλήματα είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη. Διαφορετικά, όλος ο 21ος αιώνας θα σφραγισθεί από τις εξελίξεις που ήδη ζούμε, τη μετανάστευση, την προσφυγιά, τους πολέμους και τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες που γεννά η παγκοσμιοποίηση.

Η χρονιά που πέρασε έδωσε πολύ μεγάλες ευκαιρίες και στους βουλευτές μας και σε εκπροσώπους των κοινωνικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και άλλων φορέων να έρθουν σε επαφή με τη Ρωσία. Σήμερα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και αποφασιστικοί να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και μεταξύ των κοινοβουλίων μας και μεταξύ των κοινωνιών μας.

Ένα ακόμη θέμα που θα ήθελα επίσης να θίξω αφορά την οικονομική κρίση και την ανάγκη να προχωρήσουν όλα τα προγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, να αξιοποιηθούν και άλλες δυνατότητες που υπάρχουν παράλληλα με τον τουρισμό, όπως οι προσπάθειες στον εμπορικό τομέα, που έχουν σταματήσει λόγω των κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία μας».

Ο κ. Βούτσης ζήτησε τη συνεργασία της Ρωσίας στην κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα.   Aναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της άρσης των απαγορεύσεων που υφίσταται η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έθεσε ο κ. Volodin, υπογράμμισε ότι ο εν λόγω οργανισμός, για να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, οφείλει να λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για μια χώρα με τη βαρύτητα της Ρωσίας, η απουσία της οποίας από το κατεξοχήν forum κοινοβουλευτικής διπλωματίας και διαλόγου, όπως είναι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, είναι εξαιρετικά προβληματική και δημιουργεί ένα ορατό κενό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των κ.κ. Βούτση και Volodin, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μετέβη στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας όπου φιλοξενείται η έκθεση «Θεοί και ήρωες των αρχαίων Ελλήνων». Εκεί, με τη συμμετοχή του Υπουργού Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, του Α΄ Αναπληρωτή Προέδρου της Κρατικής Δούμας κ. Ιβάν Μέλνικοφ και παρουσία του Γενικού Διευθυντής του Μουσείου κ. Αλεξέι Λέβικιν, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση επ’ ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στη Ρωσία 2016.

Επίσης, ο κ. Βούτσης παρέστη χθες βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης του Χρήστου Μποκόρου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα