Με στόχο την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων…

Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί το κεντρικό ζητούμενο της επίσκεψης εργασίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Το επίσημο πρόγραμμα αρχίζει στις 10.30 το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και ολοκληρώνεται με τη κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα- Πούτιν μετά τις 3 το μεσημέρι.

Σκοπός της παρουσίας του έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα είναι να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις τόσο με τη χώρα όσο και τον Πούτιν ώστε οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτοί για στρατηγικούς και εμπορικούς λόγους.

Είναι ευρύτατα γνωστό ότι η αναβαθμισμένη ελληνοαμερικανική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έχει προκαλέσει δυσφορία στη Μόσχα την τελευταία χρονική περίοδο και έχει μειώσει τις προσδοκίες που έτρεφε για το βάθος της συνεργασίας με την Ελλάδα στο πεδίο των ενεργειακών και των στρατηγικών επενδύσεων.

Η παραπάνω διαμορφωμένη κατάσταση σημαίνει ότι κατά την τρέχουσα τουλάχιστον περίοδο δεν μπορούν να οικοδομηθούν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, καθώς οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν προκαλέσει τη ρωσική καχυποψία κι επιπλέον, η έντονη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει περιορίσει τα περιθώρια κινήσεων για τους Ρώσους στη περιοχή.

Παράλληλα, η προειδοποίηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα στη Λευκωσία για τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης και ανάμιξης του νησιού στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, εκτιμάται ότι είχε αποδέκτη και τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν την επίσκεψη. Ήταν δε ενδεικτική του κλίματος επιφύλαξης που επικρατεί στη ρωσική πλευρά.

Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να διατηρηθούν και να βελτιωθούν οι (παραδοσιακά) καλές σχέσεις, άσχετα με τα όποια προσχήματα ίσων αποστάσεων μπορεί να προβάλλει η Μόσχα σε κρίσιμα θέματα όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στην παρούσα συγκυρία δε θέλει να ρισκάρει και το ενδεχόμενο εχθρικής στάσης της Μόσχας στη Συμφωνία των Πρεσπών – η Ρωσία έχει απειλήσει με βέτο στο ΟΗΕ καθώς θεωρεί ότι πρωταρχική της στόχευση είναι η διεύρυνση της αμερικανικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα και σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Ρώσο δημοσιογράφο Μικαίλ Γκουσμάν χτες κι ενόψει των σημερινών επαφών, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η Συμφωνία είναι ένα ιστορικό βήμα «που σε ό,τι αφορά την Ελλάδα καθόλου δεν έχει να κάνει με τις επιλογές των γειτόνων μας αν θα μπουν σε κάποιον διεθνή οργανισμό ή όχι (σ.σ. ΝΑΤΟ), αλλά έχει να κάνει με την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος».

Το πρόγραμμα του Α.Τσίπρα στη Μόσχα

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο πρωθυπουργός μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη στον Κήπο του Αλεξάνδρου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική κατοικία (11.30 -12.30).

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κρεμλίνο όπου θα έχει συνάντηση μισής ώρας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτν (13:00-13:30).

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και υπογραφή διμερών συμφωνιών και στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στην επίσκεψή του από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννη Μπράχο και από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα