Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η σημαντική υποχώρηση του πετρελαίου συμπαρέσυρε τις μετοχές του ενεργειακού τομέα, διαγράφοντας τα κέρδη που εμφάνιζαν αρχικά ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,7% στις 389,21 μονάδες, χάνοντας τα χθεσινά κέρδη, όταν σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τις 24 Απριλίου.

Οι ανησυχίες για υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου εξακολουθούν να υφίστανται και μετά τον Μάιο και τη συμφωνία περιορισμού της παραγωγής του OPEC και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, με την τιμή του σήμερα να υποχωρεί γύρω στο 3% κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,2% στις 7.534 μονάδες, αντισταθμίζοντας την πτώση του ενεργειακού τομέα με την άνοδο των blue-chips, έπειτα από τη δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι δεν πρόκειται προς το παρόν να ανεβάσει τα επιτόκια της.

Ειδικότερα, o M. Carney σε ομιλία που έδωσε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Philip Hammond, δήλωσε πως ανάλογα με το πώς θα προχωρούν οι συνομιλίες για το Brexit, οι επιχειρήσεις ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, ενώ επισήμανε ότι δεν είναι η σωστή χρονική για αύξηση επιτοκίων, προειδοποιώντας για την αδύναμη αύξηση των μισθών και ενδεχόμενο πλήγμα στα εισοδήματα, καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Γερμανία, ο DAX 30 υποχώρησε κατά 0,6% στις 12.814 μονάδες, μετά το ιστορικό υψηλό που είχε σημειώσει τη Δευτέρα, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,3% στις 5.293 μονάδες.

Στα κυριότερα εταιρικά νέα, η νορβηγική εταιρεία παράκτιων κατασκευών Subsea έπεσε κατά 3,8% και η ολλανδική Shell έχασε 2,3%, επηρεασμένες αμφότερες από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Στις πετρελαιοπαραγωγικές, η ισπανική Repsoil υποχώρησε επίσης κατά 2,2% και η νορβηγική Statoil ολοκλήρωσε τις συναλλαγές χάνοντας 2,8%.

Στον αντίποδα, η γερμανική εταιρεία κατασκευής λαμπτήρων Osram Licht ενισχύθηκε κατά 3,8%, μετά την αναβάθμιση σε buy, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα