Με ποιους στόχους πηγαίνει η Ελλάδα στο Eurogroup

Τους στόχους της Ελλάδας στο προσεχές Eurogroup ανέλυσε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επιδιώκουμε εγγυήσεις για την χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πολιτικής και για περισσότερη σαφήνεια των μέτρων απομείωσης του χρέους.

Ως ενδεικτικά μέτρα απομείωσης ανέφερε την μεταφορά της πληρωμής των τόκων και τα σταθερά επιτόκια.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία πολυδιάστατη στρατηγική που βασίζεται σε δύο πυλώνες.

«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι πολυδιάστατη. Παλεύουμε περισσότερες εγγυήσεις για την χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πολιτικής. Αυτό είναι ο πρώτος πυλώνας.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι να πιέσουμε για περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα απομείωσης του χρέους που θα πάρουν οι Ευρωπαίοι στο τέλος του προγράμματος, όπως να πάνε προς τα πίσω οι πληρωμές των τόκων και η σταθερότητα των επιτοκίων, και το ανακοινωθέν να έχει καθαρή λύση και μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης να έχεις πρόσβαση στις αγορές», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα και προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές».

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η Ελλάδα απέρριψε στο Eurogroup την πρόταση επειδή δεν έλυνε το «βασικό πρόβλημα» που ήταν «ότι το ΔΝΤ έλεγε πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θεωρεί το χρέος βιώσιμο. Ήταν μία παράξενη θέση του ΔΝΤ γιατί μπορείς να ρωτήσεις όταν διαπραγματεύεσαι με μία χώρα βάζοντας ανάπτυξη 1% ως το 2060 γιατί δεν διαπραγματεύτηκες το πρόγραμμα βάζοντας υψηλότερο στόχο ανάπτυξης;».

Ακόμη ο Ευκλ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η ευθύνη για την αποτυχία δεν ανήκει στην Ελλάδα όπως ισχυρίσθηκε ο ελληνικός τύπος και επικαλέσθηκε τι έγραψαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Η εικόνα που δόθηκε στον λαό από το σύνολο του ελληνικού τύπου, και έγινε εκμεταλλεύσιμη από την αντιπολίτευση, δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα και αυτό φαίνεται από τον διεθνή τύπο. Δείτε οι ξένες εφημερίδες σε ποιον έριχναν την ευθύνη και ποιον επαινούσαν», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα