Με νέο άμεσο βομβαρδισμό της Συρίας απειλούν οι ΗΠΑ

Σε προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να απαντήσουν άμεσα και να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει χρήση χημικών όπλων προχώρησε χθες βράδυ ο αμερικανός αντιπροέδρος Μάικ Πενς.

Ο κ.Πενς τόνισε κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών της Αμερικής στη Λίμα του Περού ότι η Συρία θα πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» εάν οι ένοπλες δυνάμεις της διαπράξουν νέες επιθέσεις με χημικά όπλα. «Ο αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί το αποτρεπτικό πλαίσιο που υφίσταται με στόχο το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα τίμημα να πληρώσουν εάν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών» πρόσθεσε.

Νωρίτερα και η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι στην έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ που διεξήχθη μετά από σχετικό αίτημα της Ρωσίας για να εξεταστεί το σχέδιο απόφασής της για την καταδίκη της αεροπορικής επίθεσης των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας εναντίον στόχων σε συριακό έδαφος ακολούθησε την ίδια ρητορική.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε. «Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες» υπογράμμισε η αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ.

Έκκληση του ΝΑΤΟ στη Μόσχα “να δείξει υπευθυνότητα”

Το ΝΑΤΟ «καλεί τη Ρωσία να επιδείξει υπευθυνότητα» στη συριακή σύρραξη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των 29 κρατών μελών του Οργανισμού, έπειτα από τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία.

«Οι Σύμμαχοι καλούν όλους όσοι υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ιδίως τη Ρωσία, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία επισήμαναν στους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ ότι τα συντονισμένα αεροπορικά πλήγματά τους εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η τελευταία λύση και στόχευαν στο να μπει ένα τέλος στην διάπραξη επιθέσεων με χημικά, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού.

Οι τρεις σύμμαχοι ενημέρωσαν τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σε μια ειδική συνεδρίαση στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έλαβαν τη στήριξη των υπολοίπων 26 κρατών μελών, που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των διπλωματικών πιέσεων με στόχο την απαγόρευση των επιθέσεων με χημικά όπλα όπως ακριβώς εκείνης που η Δύση πιστεύει ότι διέπραξε η Δαμασκός την 7η Απριλίου στη Ντούμα.

Οι επιδρομές «υποβάθμισαν τις δυνατότητες της Συρίας να διεξάγει νέες επιθέσεις και την ίδια ώρα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για την αποτροπή άλλων επιθέσεων» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Δεν θα εγγυηθούμε ποτέ πλήρως ότι δεν θα γίνουν νέες επιθέσεις όσο υπάρχουν καθεστώτα που είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα» υπογράμμισε.

«Τα χημικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς να υπάρχει τιμωρία και δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν».

Με μια  άλλη ανακοίνωση, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν να επιτρέψουν την «ταχεία, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας» στις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία και συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών προσπαθειών τους για την πολιτική επίλυση του πολέμου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτιν τόνισε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο καθώς και τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Πλήρης η στήριξη του Ισραήλ σε ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις στη Συρία

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε χθες τη στήριξή του στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Συρία, σημειώνοντας ότι είχαν στόχο να εναντιωθούν στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

«Πριν ένα χρόνο, διατύπωσα την πλήρη στήριξη του Ισραήλ στην απόφαση του POTUS (Αμερικανού προέδρου) Τραμπ να πάρει θέση ενάντια στη χρήση και στην εξάπλωση χημικών όπλων. Η απόφαση του προέδρου Τραμπ και η στήριξη του Ισραήλ παραμένουν αμετάβλητες», δήλωσε ο Ντενανιάχου, σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας Τύπου στο Twitter.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα