Με μικρές απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με μικρές απώλειες, έκλεισε τελικά και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αν και προσπάθησε, δεν κατάφερε να αντισταθεί στις πιέσεις της αγοράς ομολόγων, αλλά και στη μετριοπαθή για την Ελλάδα “γλώσσα” των εκπροσώπων των θεσμών στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 775,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 769,12 μονάδων (-0,89%) και 779,78 μον. (+0,48%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 180,60 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 182,84 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,59 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,13%, στις 2.061,55 μονάδες, ενώ στο -0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 988,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 970,84 μονάδες.

Από τρεις φάσεις πέρασε η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, το οποίο αν και ξεκίνησε με απώλειες, με τη βοήθεια του τραπεζικού “γυρίσματος” κατέφερε μετά τις 13:00 να κινηθεί σε θετικά εδάφη. Μάλιστα, αν και το κλίμα έδειχνε να βελτιώνεται, οι πωλητές, αυτή τη φορά στον μη τραπεζικό κλάδο, οδήγησαν τον γενικό δείκτη ακόμη πιο κοντά στα επίπεδα των 770 μονάδων.

Άλλωστε, στο πλευρό του το ΧΑ δεν είναι ούτε σήμερα την αγορά ομολόγων, τα μηνύματα της οποίας δεν ήταν θετικά, με τους επενδυτές εκεί να αποτυπώνουν την κατάρρευση των προσδοκιών για την αξιολόγηση, αφού αρκετά προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη κάποια εξέλιξη για το θέμα του χρέους, γεγονός το οποίο σβήνει όλο και περισσότερο το σενάριο ένταξης στο QE.

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει επιστρέψει και πάλι στα επίπεδα άνω του 6% και διαμορφώνεται στο 6,12% με άνοδο της τάξης του 1,5% από τα χθεσινά επίπεδα, με το sell-off να συνεχίζεται ακάθεκτο και να στέλνει το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης πίσω στα επίπεδα του Απριλίου, έχοντας σβήσει όλα τα κέρδη που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Το κλίμα στην αγορά ομολόγων αποτυπώνει σήμερα στο σχόλιό της η Citigroup, η οποία τόνισε σήμερα ότι η έλλειψη ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και οι συνεχείς καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους πιστωτές είναι οι λόγοι που δεν υπάρχει συμφωνία για μία πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε αυτούς τους λόγους οφείλονται τόσο η συνεχιζόμενη αδυναμία της εγχώριας οικονομικής εμπιστοσύνης όσο και οι δύσκολες συνθήκες ρευστότητας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, Nicola Giammarioli, σύστησε στην Ελλάδα να εστιάσει καλύτερα στο τι κάνει για να εφαρμόσει το πρόγραμμα παρά στην ελάφρυνση του χρέους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η τωρινή συζήτηση για την Ελλάδα εστιάζει περισσότερο στην ελάφρυνση χρέους, “ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει προτού η Ελλάδα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές”.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα ισχύσουν και οι αλλαγές στους δείκτες MSCI που είχαν ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου. Και μπορεί οι αλλαγές να μην αφορούσαν τις ελληνικές μετοχές, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, εκεί αποδίδεται και η σημερινή έντονη κινητικότητα κεφαλαίων. Επίσης, σήμερα το βράδυ θα ανακοινωθούν από τον οίκο FTSE οι αλλαγές στους δείκτες FTSE All World.

Στο ταμπλό τώρα, η Grivalia σημείωσε “βουτιά” που έφτασε το 6,46%, με την Aegean να ακολουθεί με το δικό της -3,48%. Απώλειες 2,06% σημείωσε η Τιτάν, η Alpha Bank έκλεισε τελικά με απώλειες 1,44% και η Λάμδα με πτώση 1,19%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Folli Follie, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Jumbo και Σαράντης.

Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Eurobank, ο ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Motor Oil, ΟΛΠ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα