Με μικρές απώλειες, έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Με μικρές απώλειες, έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ισορροπώντας στην ουσία πέριξ των 600 μονάδων, καθώς οι πωλητές έχουν ρίξει τους ρυθμούς τους και οι αγοραστές προχώρησαν σε πολύ επιλεκτικές κινήσεις, που δεν εμπεριέχουν ιδιαίτερο ρίσκο.

Σταθεροποίησε το Χρηματιστήριο η ανακωχή των πωλητών

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 598,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 596,35 μονάδων (-0,60%) και 601,03 μον. (+0,18%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 16,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε μόλις στα 8,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 168 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,04%, στις 1.570,40 μονάδες, ενώ στο -0,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 955,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 414,25 μονάδες.

Η αργία σήμερα στη Wall Street, αλλά και το vertigo που εξακολουθεί να έχει το ΧΑ μετά από το 5ήμερο sell off που προηγήθηκε, κράτησε σε χαμηλά επίπεδα τη συναλλακτική δραστηριότητα (πιο χαμηλά δηλαδή από τα ήδη χαμηλά), αλλά και τις διακυμάνσεις στο ταμπλό. Μόνο μερικές κινήσεις “πρόδωσαν” κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφάνισε και η μετοχή του Ιασώ (+13,59%), εξαιτίας της φημολογίας περί δημόσιας πρότασης.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η αγορά έδειξε περισσότερο να αποδέχεται την ανακωχή που έχουν κηρύξει το τελευταίο διήμερο οι πωλητές. Το όμως κλίμα είναι πολύ “βαρύ”, με τους εμπλεκόμενους πλέον να αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τραπεζών, τα οποία και θα δείξουν την πρόοδο σε καυτά ζητήματα που αποτελούν και το βαρίδι του κλάδου.

Σήμερα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα η Eurobank, ενώ η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Νοεμβρίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς. Και σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, ελληνικές τράπεζες θα καταγράφουν πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 3,3% στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου έναντι του β’ τριμήνου. Κλειδί, βέβαια, είναι και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση από 2,5% έως 7,6% στο γ’ τρίμηνο.

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές η αντίδραση πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η αγορά να επιστρέψει υψηλότερα των 600 – 610 μονάδων, κυρίως για να απομακρυνθεί το αρκετά αρνητικό σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προσεγγιστεί η ζώνη των 575 μονάδων, ανθεκτικότητα της οποίας θα καθορίσει αν θα δούμε και τις 557 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα και η Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες 3,52% και 3,13% αντίστοιχα, με την Aegean να ακολουθεί με -2,03%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Λάμδα και Motor Oil, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Jumbo.

Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, με τις ΔΕΗ, Εθνική, Coca Cola, Eurobank και Grivalia να κλείνουν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Βιοχαλκο και Τιτάν.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα