Με μικρές απώλειες άνοιξαν οι ευρωαγορές

Μικρές απώλειες σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές στις συναλλαγές της Παρασκευής καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα αλλά και την προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία.

Σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο, οδηγώντας σε αρνητικό έδαφος σήμερα τις ασιατικές αγορές. Η Κίνα φέρεται να έχει προσφέρει στις ΗΠΑ ένα πακέτο εμπορικών παραχωρήσεων το οποίο περιλαμβάνει αυξημένες αγορές αμερικανικών προϊόντων με στόχο να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα έως και 200 δισ. δολ. το έτος.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία τα δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα – Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα – φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Τα δύο κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι το πρόγραμμα τους δεν περιλαμβάνει κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ. Οι διαβεβαιώσεις αυτές ακολούθησαν τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε στο χρηματιστήριο και τα ομόλογα της χώρας ένα παλιότερο σχέδιο με προβλέψεις για διαγραφή χρέους από την ΕΚΤ.

Στο ταμπλό, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει μικρές μεταβολές στις 23.800,82 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει μικρές απώλειες 0,25% στις 394,80 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει οριακές μεταβολές στις 13.113,09 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,3% στις 5.607,53 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,2% στις 7.775,06 μονάδες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και οι δηλώσεις του μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ewald Nowotny χθες ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να περιμένει πολύ για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί με ρυθμό αγορών τα 30 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου “ή και αργότερα εάν χρειαστεί”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα