Με κλήρωση καλύφθηκαν οι θέσεις στην Επιτροπή για τις Πρέσπες

Ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, που θα συμμετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπου θα συζητηθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει πλειοψηφίαγια να περάσει από την επιτροπή της Βουλής η συμφωνία, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη συζητείται στην Ολομέλεια.

Η κλήρωση έγινε ανάμεσα σε τρεις βουλευτές- τους Σπ. Δανέλλη, Γ. Μαυρωτά και Γ. Ψαριανό- για να καλυφθούν οι δύο κενές θέσεις των ανεξαρτήτων βουλευτών στην επιτροπή για τις Πρέσπες. Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων. Μετά από αυτό αλλάζει εκ νέου το τοπίο όσον αφορά στη σύνθεση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, όπου συζητείται η συμφωνία.

Σημειώνεται πως σε αυτή τη φάση δεν έχει επισήμως σταλεί από το Κίνημα Αλλαγής η απόφαση για “έξοδο” του Θανάση Θεοχαρόπουλο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μόλις αυτό γίνει μειώνεται η συμμετοχή του Κινήματος στην επιτροπή από τους τέσσερις στους τρεις βουλευτές (λόγω αναλογικής εκπροσώπησης). Ωστόσο όσο δεν ανακοινώνεται επισήμως στη Βουλή η διαγραφή το ΚΙΝΑΛ έχει ακόμα τέσσερις βουλευτές στην επιτροπή.

Με τις τελευταίες εξελίξεις άνοιξε ο δρόμος για τη συμμετοχή δύο ανεξαρτήτων βουλευτών (συν του Δημήτρη Καμμένου που συμμετέχει ήδη) στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας. Αρχικά υπήρχε απόφαση η μία θέση να καλυφθεί από το Σπύρο Δανέλλη και η άλλη να προκύψει από κλήρωση.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που ζητούσε να γίνει και για τις δύο θέσεις κλήρωση. Η λύση τελικά είναι να γίνει κλήρωση ανάμεσα στους τρεις βουλευτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δηλαδή τους Σπ. Δανέλλη, Γ. Μαυρωτά και Γ. Ψαριανό.

Με αυτά τα δεδομένα αυτή τη στιγμή οι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή είναι υπέρ των Πρεσπών και οι 27 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης (αφού ακόμα διατηρεί τέσσερις έδρες το ΚΙΝΑΛ) και ο ανεξάρτητος Δ. Καμμένος είναι κατά. Ωστόσο και οι δύο βουλευτές που κληρώθηκαν βλέπουν θετικά τη συμφωνία και έτσι διαμορφώνεται πλειοψηφία 29 βουλευτών για να περάσει η συμφωνία.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής η συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ξεκινά σήμερα το απόγευμα και συνεχίζεται και αύριο μέχρι το μεσημέρι. Την Τετάρτη στις δέκα το πρωί ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια και θα συνεχιστεί χωρίς περιορισμό, ενώ το ίδιο θα γίνει την Πέμπτη. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αφού δοθεί ο λόγος σε όσους το επιθυμούν και αναμένεται να κρατήσει πάνω από 28 ώρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα