Με κατάρρευση απειλείται η εκεχειρία στη Συρία

Περίπου 12 οργανώσεις των Σύρων ανταρτών έχουν αναστείλει τη συμμετοχή τους στις προετοιμασίες για τις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας το καθεστώς ότι παραβιάζει την εκεχειρία και εξαπολύει επιθέσεις κοντά στη Δαμασκό.

Σε άλλο μέτωπο, αεροπορική επιδρομή έπληξε χθες Τρίτη ένα αρχηγείο της οργάνωσης Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ) στην Ιντλίμπ, σκοτώνοντας 25 μέλη του συριακού πρώην βραχίονα της αλ Κάιντα που εξαιρείται από την εκεχειρία.

Όπως είχε συμβεί και μετά τη σύναψη άλλων εκεχειριών στο παρελθόν, οι οποίες παραβιάστηκαν λίγες ημέρες αφού τέθηκαν σε ισχύ, το Ισλαμικό Κράτος και η Φάταχ αλ Σαμ εξαιρούνται.

Μετά την έναρξη της εκεχειρίας οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της Συρίας. Όμως μάχες συνεχίζονται στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή Ουάντι Μπαράντα, όπου βρίσκονται οι κύριες πηγές υδροδότησης για τους τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους της Δαμασκού και των περιχώρων της.

Η επιχείρηση του συριακού στρατού στην Ουάντι Μπαράντα είναι αυτή που ώθησε κάποιες ομάδες των ανταρτών να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν.

Οι ομάδες αυτές κατηγόρησαν το συριακό καθεστώς ότι «διαπράττει συχνές παραβιάσεις, κυρίως στις περιοχές Ουάντι Μπαράντα και την Ανατολική Γούτα».

«Οι παραβιάσεις αυτές συνεχίζονται, οι ομάδες των ανταρτών ανακοινώνουν το πάγωμα κάθε συνομιλίας που συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα», επεσήμαναν τη Δευτέρα το βράδυ, προειδοποιώντας ότι «αν δεν υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, η συμφωνία (για εκεχειρία) θα θεωρηθεί άκυρη».

Όμως χθες Τρίτη το βράδυ η επιχείρηση του συριακού στρατού με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ συνεχιζόταν στην Ουάντι Μπαράντα, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, με τις αεροπορικές επιδρομές και τις ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά να εντείνονται, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τους αντάρτες ότι «μολύνουν με πετρέλαιο» τα αποθέματα νερού και ότι έχουν κόψει το δίκτυο υδροδότησης προς τη Δαμασκό, που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις πόσιμου νερού από τις 22 Δεκεμβρίου.

Το καθεστώς επισημαίνει επίσης ότι μέλη της Φάταχ αλ Σαμ βρίσκονται στην Ουάντι Μπαράντα, κάτι που διαψεύδουν οι αντάρτες. «Μαχητές είναι έτοιμοι να παραδοθούν, όμως η αλ Νόσρα απειλεί να τους σκοτώσει», δήλωσε ο Άλα Ιμπραχίμ κυβερνήτης της επαρχίας της Δαμασκού.

Εξάλλου, κατά παραβίαση της εκεχειρίας, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη Χαν Σέιχουν στην επαρχία Ιντλίμπ, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Από τις επιδρομές σκοτώθηκε μια έγκυος, ενώ οι αντάρτες βομβάρδισαν χωριά της κεντρικής επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, η εκεχειρία βρίσκεται σε «μια κρίσιμη φάση» και κινδυνεύει να καταρρεύσει αν η Ρωσία και η Τουρκία δεν επέμβουν για να την σώσουν.

Η Άγκυρα καλεί το Ιράν να ασκήσει πιέσεις για να σταματήσουν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία – Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι θα προετοιμάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα

Ρώσοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την Τουρκία στις 9 και 10 Ιανουαρίου για να συζητήσουν το πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία που πρόκειται να διεξαχθούν στο Καζακστάν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu.

Η Ρωσία και η Τουρκία υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον πόλεμο στη Συρία, όμως μεσολάβησαν για την κήρυξη μιας εύθραυστης εκεχειρίας στη χώρα, ενώ αναμένεται να διαξεχθούν και ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Αστάνα.

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου ζήτησε από το Ιράν να ασκήσει πίεση στις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για να σταματήσουν να παραβιάζουν την εκεχειρία, προειδοποιώντας ότι οι συνεχείς παραβιάσεις θέτουν σε κίνδυνο τις σχεδιαζόμενες συνομιλίες.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τη Μόσχα για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον όσων παραβιάζουν τη συμφωνία για εκεχειρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπολίτευση έχει τηρήσει τον λόγο της, όμως η κυβερνητική πλευρά παραβιάζει την εκεχειρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα